Альтернатива купівельними вітамінам - натуральний продукт у вигляді обліпихи з цукром. Таку заготовку можна закрити в банках і зберігати а протягом осені та зими, збагачуючи свій організм вітамінами А, С, групи В, РР, Р, К, Е, А та безліччю органічних кислот, а завдяки флавоноїдам любителі обліпихи зможуть залишатися здоровими цілий рік.
Обліпиха, протерта з цукром
Цей рецепт прийнято вважати найбільш корисним, оскільки саме тут плоди обліпихи не піддаються ніякої тепловій обробці, тим самим зберігаючи всі поживні речовини.
Інгредієнти: обліпиха - 1 кг; цукор - 15 кг. Приготування Обліпиху перетираємо з цукром до однорідності. Зробити це можна по-старому, за допомогою ступки і товкачика, а можна пюрировать плоди з допомогою блендера або пропустити через м'ясорубку.
Отримане пюре розливаємо по банках, засипаємо парою столових ложок цукру зверху і накриваємо кришкою.
Обліпиха, перетерта з цукром може зберігатися в холодильнику до 3 місяців, тому бажано готувати 2 порції такого страви: одну зі свіжих ягід перед самою восени, а другу - з заморожених, на початку зими.
Обліпиха з цукром на зиму
Якщо вас дратує безліч обліпиховою кісточок в перетертої суміші, то наступний рецепт створений спеціально для вас. Тут обліпиха з цукром зберігає максимум користі, оскільки теж не піддається термічній обробці, при цьому консистенція такої заготовки буде куди приємніше звичайної.
Інгредієнти: цукор - 1 5 кг; пюре з обліпихи - 1 кг. Приготування Для того, щоб зробити обліпихова пюре, плоди необхідно очистити від листочків і плодоніжок, добре промити і обсушити. Обліпиху пюрируем з допомогою блендера і перетираємо через сито. Що залишився макуха слід перекласти на подвійний шар марлі і віджати прямо в вийшло пюре. Тепер зважуємо пюре і розраховуємо необхідну кількість цукрового піску. Розчиняємо цукор в обліпиховій пюре, розливаємо отриману масу по стерильним банкам і закатуємо. Зберігати обліпиху з цукром слід в прохолодному місці.
Рецепт обліпихи з цукром
Так як більша частина вітамінів А і Е міститься в пластидах, соки з м'якоттю мають перевагу перед простими пресованими соками. Готувати їх також легко і ніякого особливого обладнання для цього не потрібно, лише ягоди і сито з нержавіючої сталі.
Інгредієнти: обліпиха - 1 кг; цукровий сироп - за смаком. Приготування Обліпиху моєму і кладемо в киплячу воду на 2-3 хвилини. Ошпарені ягоди перетираємо через сито і змішати з цукровим сиропом по смаку. Повертаємо масу на вогонь і доводимо до температури 60 градусів. Розливаємо обліпиховий сік за простерилизованным банкам, накриваємо кришками і ставимо на водяну баню стерилізуватися при 90 градусах 20-25 хвилин (для півлітрових банок). Тепер сік можна закатати кришками.
Обліпиха з цукром і яблуками
Більш смачним, але трохи менш корисним варіантом обліпиховою заготовки на зиму можна вважати плоди перетерті з яблуком. Поєднання обліпихи з фруктами - далеко не рідкість, а яблуко - це взагалі класика.
Інгредієнти: ягоди обліпихи - 300 г; яблука - 2 шт.; вода - 1 1/2 ст.; цукор - 1 ст.; сироп агави (не обов'язково) - 2 ст. ложки. Приготування Яблука миємо, чистимо від шкірки і серцевини з насінням, а потім нарізаємо кубиками. Шматочки яблук кладемо в каструлю разом з обліпихою, заливаємо все водою і варимо, після закипання рідини, 5 хвилин. Після закінчення часу, пюрируем вміст каструлі з допомогою заглибного блендера, додаємо цукор і сироп агави. Повертаємо суміш на вогонь і варимо на малому вогні 20-25 хвилин. Розкладаємо джем по стерильним банкам і закатуємо кришками.