Вернуться назад Распечатать

Компот з чорної смородини на зиму

Компот з чорної смородини на зиму
Трохи терпка на смак, надзвичайно ароматна ягода – смородина чорна містить рекордну (в порівнянні з іншими літніми ягодами) кількість вітаміну С. Крім цього в смородині великий вміст заліза, калію, йоду, магнію і марганцю. Зрозуміло, що з метою збереження максимальної кількості вітамінів і мікроелементів, бажано варити компот з чорної смородини без стерилізації. Зробити це дуже просто.
Підготуйте банки
Важливий момент при закручуванні всіх компотів без стерилізації – якісна стерилізація банок. Щоб закачування простояли до кінця холодного сезону, необхідно правильно обробити посуд. Отже, банки моєму теплою водою, обов'язково з додаванням лугу для знежирення. Краще всього використовувати звичайну питну соду – вона змивається простіше, ніж сучасні миючі та чистячі засоби, а знежирює не гірше. Вимиті банки перевертаємо на чистий рушник або серветку і чекаємо, поки вода стече (хвилин 10). Тим часом ставимо каструльку з водою на плиту. Коли вода закипить, опускаємо в неї кришки і починаємо стерилізувати гарячою парою банки – по 5-7 хвилин кожну. Далі банку наповнюємо підготовленої ягодою і відразу накриваємо кришкою.

Простий компот з чорної смородини на зиму


Інгредієнти:

  • вода – близько 12 л;

  • цукор-пісок виробництва Молдови, України або РФ – 25 склянки;

  • смородина чорна – 5 кг;

  • кислота лимонна – 10-12 р.


  • Приготування
    Якщо ягода куплена на ринку, краще перед використанням замочити її в окропі 2 хвилини, щоб видалити небажані речовини з шкірки, ну, а якщо чорна смородина зібрана на дачній ділянці або в лісі, можна замочити на півгодини в холодній воді. Потім смородину потрібно добре промити і перебрати, видалити гілочки і листочки, пошкоджені або перестиглі плоди. Залишимо ягоди стікати, а тим часом приготуємо сироп. У киплячу воду кладемо цукор і помішуємо, щоб повністю його розчинити. Далі всипаємо кислоту і варимо наш сироп хвилини 2-3 на невеликому вогні. До цього часу банки повинні бути простерилізовані. Всипаємо в них смородину, заливаємо киплячим сиропом і відразу закатуємо. Остуджуємо наш компот під чимось теплим, а потім переносимо в підвал або комору.
    Компот асорті
    Щоб приготувати ще більш смачний компот з чорної смородини додамо вишню і кизил. Вийде насичений напій з дуже цікавим смаком.
    Інгредієнти:

  • смородина чорна – 2 кг;

  • вода – близько 12 л;

  • вишня – 2 кг;

  • цукор вітчизняного виробництва – 13 кг;

  • кизил – 1 кг.


  • Приготування
    Поки на плиті гріється вода, готуємо ягоди (банки, як вже сказано, стерилізуємо заздалегідь). Замочуємо окремо смородину, кизил і вишню в холодній воді, сміття та пошкоджені ягідки викидаємо, решта ретельно промиваємо і відкидаємо стікати. У закипілу воду кладемо цукор і хвилини 2 проварюємо. Розкладаємо В банки вишню і кизил, заливаємо окропом і залишаємо на 4-5 хвилин під кришкою. Потім зливаємо рідину назад в каструлю і чекаємо, поки вона закипить. Знову проварюємо хвилини 2 тим часом додаємо в банки смородину. Заливаємо сиропом ягоди і закручуємо. Перевертаємо, накриваємо і чекаємо на день-два, потім переносимо компот у прохолодне місце.

    Як варити компот з чорної смородини з м'ятою і лимоном?


    Інгредієнти:

  • смородина чорна – 2 кг;
  • Компот з чорної смородини на зиму

  • лимони – 2 шт.;

  • м'ята – 1 середній пучок;

  • цукор-пісок – 05-06 кг;

  • вода – близько 8 л.


  • Приготування
    Смородину моєму, перебираємо і розкладаємо в стерилізовані банки. Лимони моєму теплою водою, бланшируем в окропі близько 2-25 хвилин, потім нарізаємо тонкими часточками або кружечками, видаляючи кісточки, і теж кладемо в банки. Варимо сироп, кладемо м'яту і даємо покипіти 2-3 хвилини. Заливаємо сироп по банкам і закатуємо.