Компот із смородини , заготовлений на зиму, буде прекрасним джерелом вітамінів та просто смачним напоєм. Смородину можна доповнювати смаком інших ягід або використовувати мікс різних її сортів.
Компот з малини та смородини на зиму
Інгредієнти: Розрахунок на одну трилітрову банку:
стиглі ягоди чорної смородини – 280 м; стиглі ягоди червоної смородини – 280 м; стиглі ягоди малини – 300 г; цукровий пісок – 400 г; вода – 23 л. Приготування Малину, чорну і червону смородину перебираємо, позбавляє від порченных і примятых ягід, промиваємо в холодній проточній воді і даємо стекти. Зелені хвостики на червоній смородині можна не прибирати. Потім пересипаємо їх у заздалегідь простерилизованную і висушену банку. Воду підігріваємо до кипіння, додаємо цукровий пісок, проварюємо п'ять хвилин, і заливаємо отриманим киплячим сиропом ягоди в банку. Тут же закорковуємо їх стерильною кришкою, перевертаємо банку дном догори і залишаємо в такому положенні під ковдрою або пледом, поки повністю не охолоне.
Компот з вишні і смородини на зиму
Інгредієнти: Розрахунок на одну трилітрову банку:
стиглі ягоди вишні – 350 г; стиглі ягоди смородини (чорної або червоної) – 300 г; цукровий пісок – 800 г; вода фільтрована – 25 л. Приготування Ягідки вишні і смородини гарненько промиваємо проточною водою і просушуємо. Банку моєму содовим розчином, пропарюють над киплячою водою десять хвилин і просушуємо. Складаємо в неї підготовлені ягоди і заливаємо їх окропом фільтрованою водою і залишаємо на сім хвилин, прикривши стерильною кришкою. Потім воду повертаємо назад в каструлю, додаємо цукровий пісок з розрахунку приблизно чотириста грам на один літр або по своєму смаку і проварюємо сім хвилин. Тепер вже заливаємо сиропом ягідки в банку і закатуємо кришку. Перевертаємо банку кришкою вниз і поміщаємо під теплу ковдру для самостерилизации і до повного охолодження.
Узвар по цьому рецепту виходить досить концентрованим. Перед вживанням розбавляємо його за смаком кип'яченою водою.
Компот з білої і червоної смородини на зиму
Інгредієнти: Розрахунок на одну трилітрову банку: ягоди білої смородини – 250 г; ягоди червоної смородини – 250 г; цукровий пісок – 400 г; вода – 25 л. Приготування Першим ділом готуємо посуд для консервування компоту. Банки промиваємо содовим розчином або гірчичним порошком і пропарюють над киплячою водою за десять хвилин кожну і просушуємо. Кришки складаємо в каструльку з киплячою водою і проварюємо п'ятнадцять хвилин.
Тепер займемося ягодами. Смородину за бажанням позбавляємо від хвостиків (можна цього не робити) складаємо в друшляк, промиваємо добряче водою і даємо стекти. Насипаємо ягоди в банки і заливаємо підігрітою до кипіння водою на сім хвилин. Потім воду зливаємо, додаємо цукровий пісок з розрахунку чотириста грам на два з половиною літри води і проварюємо п'ять хвилин. Розливаємо цукровий сироп по банкам і закочує їх кришками. Поміщаємо компот під теплу ковдру до повного охолодження, перевернувши кожну банку догори дном для самостерилизации.
Всі перераховані вище рецепти припускають заготівлю компоту з смородини на зиму без стерилізації. Для шанувальників стерилізованої консервації пропонуємо варіант нижче.
Компот-концентрат з міксу смородини на зиму
Інгредієнти: Розрахунок на одну трилітрову банку:
ягоди білої смородини; ягоди червоної смородини; ягоди чорної смородини; цукровий пісок; вода очищена. Приготування Ягоди чорної, білої і червоної смородини, взяті в рівних пропорціях, промиваємо проточною холодною водою, просушуємо і укладаємо в чисті сухі банки, наповнюючи їх по плічка. Наливаємо в підходящу ємність воду, підігріваємо до кипіння і додаємо цукровий пісок з розрахунку сімсот грам на один літр. Проварюємо цукровий сироп п'ять хвилин, і заливаємо їм ягоди в банках. Прикриваємо банки кришками і поміщаємо в посудину з гарячою водою для стерилізації. Літрові банки витримуємо в киплячій воді десять, а трилітрові двадцять хвилин. Потім кришки закатуємо, банки перевертаємо догори дном. Коли охолонуть, прибираємо на зберігання.