Вернуться назад Распечатать

Компот з вишні і полуниць на зиму

Компот з вишні і полуниць на зиму
Відмінний варіант літнього напою – компот з вишні і полуниці, заготовити його на зиму варто з ряду причин. Перша – таке поєднання оптимально за смаком: кислинка вишні чудово доповнить солодкість полуниці. По-друге, вишня містить вітамін С і залізо, в полуниці більше вітамінів групи В і К, калій, фосфор і кальцій – так що і вітамінний склад напою буде оптимальним. Розповімо, як варити компот з вишні і полуниці, щоб зберегти максимум корисних речовин.

Як варити компот з вишні і полуниці без стерилізації?


Інгредієнти:

  • вишня – 3 кг;

  • цукор вітчизняного виробництва – 3-35 склянки;

  • полуниця – 3 кг;

  • вода – близько 12 л;

  • м'ята лимонна – 1 великий пучок.


  • Приготування
    Важливий момент в закручуванні компотів: якщо ми хочемо зберегти максимально велику кількість вітамінів і не піддавати напій стерилізації, треба стерилізувати як можна більш ретельно посуд. Тільки в цьому разі ми уникнемо потрапляння непотрібних мікроорганізмів в консерви. Так що насамперед підготуємо тару: заллємо банки теплою водою з содою (1 ч. ложка соди на 5 л теплої води) і залишимо приблизно на півгодини, потім промиємо і ретельно ополоснем, залишимо стікати, перевернувши.
    Поки посуд стікає, варимо сироп: у киплячій воді розчинний цукор і дамо покипіти хвилини 3 потім опустимо добре вимиту лимонну м'яту і проваримо в сиропі 3 хвилини, видалимо гілочки. Замість лимонної м'яти можна використовувати мелісу. Втім, і звичайна, і перцева м'ята теж непогано поєднуються за смаком з нашим компотом.
    Готуємо ягоди: вишню і полуницю окремо моєму під проточною водою (полуницю краще попередньо замочити на півгодини), видаляємо черешки і чашолистки – в компоті вони не потрібні, уважно стежимо, щоб зіпсовані і м'яті ягідки не потрапляли в наш напій. Відкидаємо на сито або друшляк ягоди, щоб стекла вода.
    Оскільки вишня містить кісточку, розкладаємо по банках спершу цю ягоду, заливаємо сиропом і накриваємо кришкою.
    Компот з вишні і полуниць на зиму
    Пропарюють ягоду 5 хвилин, зливаємо сироп назад в каструлю і кип'ятимо його, а тим часом розкладаємо по банках полуницю. Заливаємо наші ягоди сиропом і відразу закатуємо. Зберігається такий компот з полуниці і вишні всю зиму, рецепт містить цукор, але цілком можна зварити напій і без нього, а додавати безпосередньо перед вживанням – адже смаки у всіх різні.
    Ну, а в спекотний літній день можна зварити компот з полуниці і вишні в мультиварці. Для цього в мультиварку закладаємо ягоди, заливаємо воду і ставимо режим «варка» на 15 хвилин. Пропорції ягід регулюйте довільно – це широке поле для експериментів.