Персик – смачний фрукт. Яскравий, солодкий, сонячний. Нижче мова піде про те, як приготувати компот з персиків на зиму. Роблячи такі заготовки, ми ніби зберігаємо шматочок літа і сонечка. Компот, та й самі персики виходять дуже смачними. Взимку вони припадуть як не можна до речі.
Компот з персиків з кісточкою
Інгредієнти: невеликі персики – 5 -7 шт.; вода; цукровий пісок – 350-400 р. Приготування Персики гарненько миємо і поміщаємо їх у банку, яку попередньо витримали над парою. Всипаємо цукор і вливаємо окріп. Тепер в підходящу для стерилізації каструлю вливаємо воду. Її повинно бути стільки, щоб банку була у воді приблизно на 2/3. На дно обов'язково укладаємо шматочок пишною тканини. І вже на неї поміщаємо банку, накривши її прокип'яченої жерстяної кришкою. Без тканинної прошарку скло буде стикатися з каструлею і після закипання рідини може лопнути. Отже, після того, як вода в каструлі закипить, витримуємо компот в ній 15 хвилин. Після цього банку акуратно дістаємо і відразу ж закатуємо. Потім перевертаємо, якщо раптом виділяються краплі рідини, то кришку потрібно закатати ще раз. Після цього банки з компотом ставимо догори дном, вкриваємо чимось теплим і залишаємо до охолодження. А вже після цього їх можна перевертати і відправити на зберігання. До речі, приготовані таким чином компоти можна зберігати не тільки в погребі. Вони чудово зберігаються при кімнатній температурі.
Компот з персиків без кісточок
Інгредієнти: персики середньої величини; цукор – 350-450 г; кислота лимонна – 3 р. Приготування Кількість цукру і лимонки в рецепті вказано з розрахунку на 1 літр води.
Персики миємо, обсушуємо і ділимо їх на 2 половинки, видаляючи кісточки. Щільно укладаємо їх у 15 літрові банки зрізом вниз. Тепер вимірюємо, скільки води піде в 1 банку з персиками. Множимо на кількість банок і віднімаємо 300 мл Потрібну кількість води виливаємо в каструлю. Після закипання всипаємо цукор і лимонну кислоту. Киплячим сиропом заливаємо персики. Прикриваємо банки прокип'яченими кришечками і ставимо їх у каструлю з водою. Банки повинні бути на 3/4 занурені у воду. А під банками обов'язково повинна бути тканинна прошарок. Після закипання води в каструлі стерилізуємо банки 15 хвилин. Потім акуратно виймаємо і швиденько закатуємо. Також можна використовувати загвинчуються кришками. Готові банки з компотом перевертаємо і залишаємо до охолодження. А потім вже ставимо в комору на зберігання. Отриманий концентрований компот перед вживанням потрібно додатково розбавляти кип'яченою водою.
Компот з персиків на зиму – простий рецепт
Інгредієнти: персики; цукор – 300 г; вода – 1 літр. Приготування Банки попередньо моєму з содою або сухою гірчицею, а потім стерилізуємо або хоча б обдаємо окропом. Далі персики
перебираємо і ретельно миємо. Бланшируем їх, зануривши приблизно на 1 хвилину в окріп. Після цього відразу ж опускаємо їх у холодну воду. Завдяки такій процедурі шкірка з персиків зніметься дуже швидко і легко. Очищені персики поміщаємо в банки і вливаємо окріп. Накриваємо прокип'яченими кришками. Хвилин через 15-20 воду з банок зливаємо в каструлю, додаємо цукор з розрахунку 300 г на 1 літр води. Даємо сиропу закипіти і заливаємо їм персики в банках. Закочує банки кришками, відразу ж перевертаємо, прикриваємо теплою ковдрою і даємо охолонути. Зберігати такий узвар можна близько року при кімнатній температурі. Компот з персиків без стерилізації виходить дуже насиченим і солодким, тому взимку його додатково можна розводити водою.