Алича відрізняється винятковою родючістю. Тільки з одного дерева можна зібрати до 100 кг врожаю кисло-солодких плодів, які потім прийнято їсти як у свіжому вигляді, так і заготовлювати на зиму. Рецепти далі ми вирішили присвятити всіх можливих способів консервації плодів аличі для того, щоб до моменту їх дозрівання у вас вже були ідеї рецептів.
Компот з аличі з кісточками на зиму
Цей рецепт компоту на виході дає дуже густий, солодкий і насичений напій, який слід розбавляти водою за смаком перед вживанням. Компот можна готувати як з однієї аличі, так і з аличі зі сливою в будь-яких пропорціях.
Інгредієнти: алича - 450 г; цукровий пісок - 300 р. Приготування Цей компот готується досить швидко і просто, оскільки не вимагає стерилізації посуду.
Перебравши, ополоснувши і попередньо обсушивши аличу, заповніть плодами обрану літрову банку доверху. У банку налийте крутий окріп і закрийте її кришкою. Залиште плоди в окропі настоятися близько 15-20 хвилин, а потім злийте воду в каструлю і всипте до неї цукровий пісок. Доведіть сироп до кипіння, переконавшись в тому, що всі кристали цукру повністю розчинилися. Залийте гарячим сиропом вміст банок і швидко загорніть ошпареними кришками.
Якщо ви хочете зробити напій трохи більш ароматним і пряним, додайте в сироп стручок ванілі або паличку кориці перед розміщенням над вогнем.
Соус з аличі на зиму
Однією з найпопулярніших заготовок з аличі на зиму вважається грузинський соус ткемалі, а тому, якщо плодів набралося багато, замість звичних джемів і компотів закрийте баночку-другу пряного соусу, який потім чудово підійде в якості компанії до страв з м'яса і риби.
Інгредієнти: алича - 28 кг; оцет - 25 мл; часникові зубки - 11 шт.; зелень кінзи - 4 жмені; цукровий пісок - 45 г; сіль - 15 г; хмелі-сунелі - 20 р. Приготування Очистивши аличу від кісточок, покладіть м'якоть в каструлю і залиште гаситися близько півгодини, поки ягоди не перетворяться на пюре. Отримане пюре можна протерти, але куди легше збити його блендером, щоб соус вийшов однорідним і в ньому не зустрічалося шкірки. До пюрированной аличі всипте цукровий пісок, сіль і хмелі-сунелі. Ретельно розмішати соус, залиште його побурлить на мінімальному спеки ще з півгодини. Через відведений час доповнюємо ткемалі нарізаною кінзою і часником, знову накриваємо все кришкою і готуємо ще 30 хвилин. Після додавання оцту, соусу слід дати покипіти ще хвилин 5 а далі можна відразу ж розливати його по стерильним банкам і закочувати кришками.
Варення з аличі на зиму
Якщо ви досі не знаєте, що можна приготувати з аличі на зиму, то прекрасним варіантом стане найочевидніший – варення. З-за легкої кислинки і терпкості, ласощі з аличі не матиме аналогів на полицях своєї комори. Надалі, алычовое варення можна їсти самостійно, а можна буде використовувати його для приготування випічки.
Інгредієнти: алича - 19 кг; цукровий пісок - 19 кг; вода - 240 мл Приготування М'якоть аличі покладіть в емальований посуд. Окремо змішайте цукровий пісок з невеликою кількістю води і залиште сироп дійти до кипіння, щоб всі кристали цукру розчинилися. Готовим сиропом залийте половинки плодів і залиште на ніч. На ранок частина цукру кристалізується назад, але повернути колишній порядок справ легко, знову розмістивши каструлю на вогні. Після відтавання цукрових верхівки, варення з аличі варять ще 35-4 години на мінімальному спеки, регулярно знімаючи шум з поверхні. Далі ласощі можна розливати по стерильним ємкостей і закочувати.