Як правило, під час варіння варення, багато ягоди, які не мають щільної шкірки розварюються в пюре, перетворюючи варення в джем . Якщо ви хочете зберегти цілісність ягід в банку, то шляхів приготування існує два: нетривала варіння або варіння сиропу з подальшим додаванням ягід практично прямо перед розливом по банкам. Докладніше про технології кожного з них, а також про рецепти малинового варення, читайте далі.
Варення з малини з цілими ягодами – рецепт
Інгредієнти: свіжа малина - 380 г; цукровий пісок - 320 г; стручок ванілі. Приготування Перед тим, як варити варення з малини на зиму, досвідчені господині рекомендують не мити ягоди, оскільки мита малина втрачає левову частку свого аромату, залишаючи ласощі куди менш насиченим. Очищені від плодоніжок ягоди пересипте в емальовану каструлю і перемішайте з цукром. Через шість годин роки повинні пустити достатню кількість соку, який і стане основою для нашого варення. Перелийте сироп в окрему ємність і поставте на вогонь, розмістивши у солодкому розчині розрізаний стручок ванілі. Варіть сироп до загустіння, буквально 15 хвилин, після чого змішайте сироп з цілими ягодами і приберіть посуд з жару моментально. Ще через 10 хвилин розлийте малину по стерильним банкам і загорніть кришками.
Як правильно варити варення з малини з персиками?
Ще один спосіб приготування брехні з цілими ягодами, про який ми не згадували на початку статті, передбачає приготування сиропу з одного виду фруктів, а потім додати до нього ніжних ягід малини, які готуються мінімальну кількість часу. В рецепті нижче основою для варення буде персик.
Інгредієнти: персики - 950 г; сік лимона - 35 мл; малина - 750 г; стручок ванілі; цукровий пісок - 480 р. Приготування Ягоди засипте 140 г цукру і залиште пустити сік. Шкіру персиків надріжте хрест-навхрест, опустіть в окріп і зніміть її. З м'якоті видаліть кісточку, наріжте великими кубиками і виделкою розітріть з цукром так, щоб в майбутньому джемі були присутні цілі шматочки персика. Поставте персикове пюре на вогонь і залиште загуснути разом з розрізаним стручком ванілі і затоку лимонним соком.
Злийте сік з ягід та поставте його випаровуватися в іншій ємності до загустіння. Змішайте сироп з персиковим варенням, слідом додайте ягоди. Скільки варити варення з малини тепер залежить від розміру і щільності самих ягід, але, як правило, планку в 5-7 хвилин краще не переступати, інакше це позначиться на консистенції ягідного варення. Зніміть з вогню, розлийте по стерильним банкам не зволікаючи і загорніть кришками.
Смачне пряне варення з малини
Ми звикли доповнювати варення цукром, максимум ваніллю або паличкою кориці, але в цьому рецепті ароматна композиція виходить за межі стандартів. Згодні, поєднання малини з прянощами, шоколадом і горіхами незвично, але гарантовано заслуговує права на існування.
Інгредієнти: малина - 450 г; цукровий пісок - 130 г; мигдаль - 25 г; фініки - 30 г; паличка кориці; бутони гвоздики - 2 шт.; щіпка мускату; сік лайма - 15 мл; какао-порошок - 10 р. Приготування Очищені від плодоніжок ягоди малини додайте в емальованій каструлі. Засипте ягоди цукром, додайте прянощі, цитрусовий сік, какао і нарізані горіхи з фініками. Поставте ємність на вогонь і варіть варення 15-18 хвилин, не надто інтенсивно перемішуючи його, щоб не порушити цілісність ягід. Далі, поки варення ще гаряче, його слід розлити по стерильним банкам і можна закочувати.