Тута або шовковиця є плодом тутового дерева, за будовою нагадує ягоду малини і володіє цілим рядом корисних властивостей.
Відомо близько п'ятнадцяти сортів шовковиці, але для заготовок, як правило, використовується тільки три види:
Вишнево-червона, майже чорна, з кисло солодкий смак. Великоплідна темна, де ягода досягає в довжину 4-5 см, з щільною м'якоттю і грубими насінням білого кольору. Біла, з ніжною і соковитою структурою. З неї варять компоти , віджимають сік, готують цілими ягодами в цукровому сиропі, але частіше всього використовують для приготування варення. Для нього беруть трохи недозрілі плоди, які володіють сильним і приємним ароматом, при цьому на смак дуже солодкі, навіть трохи солодкуваті. Особливо яскраве, смачне і ароматне варення виходить із суміші ягід різних сортів.
Як правильно зварити варення з шовковиці, ми розповімо нижче в наших рецептах.
Варення з білої шовковиці з липовим цвітом
Інгредієнти: свіжа шовковиця біла – 1 кг; цукровий пісок – 05 кг; липовий цвіт – 2 жмені; лимонний сік – 2-3 ст. ложки. Приготування Ягоди білої шовковиці промиваємо і просушуємо, укладаємо в емальовану ємність, засипаємо цукром-піском і залишаємо на два-три години. За цей час повинен виділитися в достатній кількості сік. Ставимо посуд з шовковицею і цукром на плиту і підігріваємо на сильному вогні до кипіння. Потім зменшуємо вогонь до слабкого і кип'ятимо, помішуючи, до прозорості ягід приблизно тридцять хвилин. Тепер кидаємо липовий цвіт, свіжовичавлений лимонний сік, проварюємо дві хвилини і вимикаємо плиту. Тут же розливаємо варення по заздалегідь простерилизованным банкам і закатуємо кришками. Ставимо варення дном вгору, закутуємо теплою ковдрою і залишаємо в спокої до повного охолодження.
Варення з чорної шовковиці
Інгредієнти: свіжа чорна шовковиця – 1 кг; цукровий пісок – 07-08 кг; кислота лимонна – 2-3 р. Приготування Ягоди чорної шовковиці промиваємо, даємо воді стекти, складаємо в емальований посуд, пересипавши цукровим піском, і залишаємо на кілька годин для виділення соку. Потім відправляємо на плиту, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо приблизно тридцять-сорок хвилин, періодично перемішуючи. В кінці варіння додаємо лимонну кислоту. Готове гаряче варення розливаємо по заздалегідь приготовленим стерильним баночках, закатуємо кришками, попередньо прокип'яченими, перевертаємо догори дном і даємо охолонути, обгорнувши теплим пледом або ковдрою.
Ну ось, тепер ви знаєте, як правильно варити варення з шовковиці. Її смак також чудово поєднується з малиною, ожиною або полуницею. Приготуйте комбіноване варення і переконаєтеся в цьому самі.
Варення з малини і шовковиці – рецепт в мультиварці
Інгредієнти: свіжі ягоди шовковиці – 06 кг; свіжа малина – 07 кг; цукровий пісок – 09 кг; кислота лимонна – 3 р. Приготування Ягоди шовковиці і малини, промиваємо, даємо воді стекти, кладемо в чашу мультиварки, пересипаючи цукром, і готуємо в режимі «Гасіння» одна година. У процесі приготування два-три рази відкриваємо кришку мультиварки і перемішуємо. В кінці додаємо лимонну кислоту. Тут же розливаємо гаряче варення по заздалегідь приготовленим стерильним баночках і закатуємо кришками. Ставимо банки догори дном, закутуємо теплою ковдрою і даємо охолонути.
При приготуванні варення по кожному з рецептів кількість цукрового піску можна варіювати в залежності від солодощі ягід і бажаного смаку готового продукту.