Шовковиця або тутовник - м'ясиста, соковита ягода, з чудовим солодким смаком, вираженим ароматом. Вона, як і всі літні ягоди, багата вітамінами і мікроелементами, необхідними нашому організму не тільки влітку, в період її дозрівання, але й цілий рік.
Варення з ягід шовковиці прекрасний варіант вітамінної заготовки на зиму, а якщо додати до нього лимон або апельсин, то отримуємо прекрасний пікантний смак і подвоєну користь, адже про корисні властивості цитрусових нам давно відомо.
Крім того, використання лимона при приготуванні варення з шовковиці замінює необхідну в класичному варіанті рецепта лимонну кислоту.
Варення з шовковиці з лимоном - рецепт
Інгредієнти: шовковиця – 1 кг; цукровий пісок – 700 г; лимон – 1/2 шт. Приготування Промитим в холодній воді ягодкам шовковиці даємо стекти, і розміщуємо їх в емальований посуд, засипаємо цукром-піском і залишаємо на два-три години для виділення соку. Потім додаємо нарізану очищену від цедри половинку лимона і ставимо на плиту. Підігріваємо до кипіння, проварюємо, періодично помішуючи, п'ятнадцять хвилин, і даємо охолонути. Потім знову доводимо до кипіння, варимо ще двадцять хвилин, трохи охолоджуємо, розливаємо по заздалегідь підготовленим стерильним баночках і укупориваем прокип'яченими кришками. Ставимо на зберігання в прохолодне, темне місце.
Варення з білої шовковиці з лимоном і апельсином
Інгредієнти: шовковиця – 4 кг; цукровий пісок – 15 кг; лимон – 200 г; апельсин – 200 р. Приготування Промиту і просушену шовковицю поміщаємо в підходящу ємність. Апельсини і лимони, нарізаємо невеликими шматочками, отримуючи при наявності кісточки, і додаємо до ягід шовковиці. Засипаємо все цукровим піском і залишаємо до виділення соку, приблизно на три години. Потім доводимо масу до кипіння на сильному вогні, і варимо, збавивши вогонь до мінімуму, періодично помішуючи, одну годину. При необхідності при варінні знімаємо піну, яка утворилася. Готовому
варенню даємо трохи охолонути, розливаємо по заздалегідь приготовленим стерильним баночках і закатуємо прокип'яченими кришками.
Дуже смачне варення з білої шовковиці з лимоном і апельсином зберігаємо в темному і бажано прохолодному місці.
Можна приготувати також варення з лимоном і апельсином з темних сортів шовковиці, але кількість цукру в такому випадку потрібно трохи збільшити. Адже біла шовковиця зазвичай солодше, ніж чорна. Але іноді буває навпаки, тому треба завжди підходити індивідуально до визначення кількості необхідної цукру для приготування будь-якого варення.