Ягоди шовковиці чудові не тільки у свіжому вигляді, але і в якості основи для заготовок на зиму: компотів , варення, джемів. Легка кислинка не робить ласощі надмірно нудотним, як це буває з більш популярною малиною та полуницею, а глибокий чорно-фіолетовий відтінок надає варенню примітний зовнішній вигляд і з естетичної точки зору.
Як приготувати варення з шовковиці?
Всього якихось 20 хвилин і базова варення з шовковиці буде красуватися на вашому столі. Далі ласощі можна дегустувати не зволікаючи, а можна розлити по стерильним банкам і закатати. Відкритим варення зберігається не більше 3 тижнів.
Інгредієнти: ягоди шовковиці - 2 1/2 ст.; цукровий пісок - 1 1/2 ст.; вода - 45 мл Приготування Якщо ви збираєтеся влаштовувати варення з шовковиці на зиму, то поставте пару літрових банок стерилізуватися над киплячій водяній лазнею хвилин на 10. По сусідству розмістіть та кришки.
У сотейнику з товстим дном з'єднайте ягоди з цукровим піском і залийте їх водою. Після закипання проваріть шовковицю близько хвилини, зменшіть жар і залиште побурлить хвилин на 7 періодично помішуючи і знімаючи пінку з поверхні.
Розподіліть ще гаряче варення по стерильним ємкостей, загорніть і поставте остигати не менш ніж на 8 годин.
Варення з шовковиці в мультиварці
Клопіткою можна назвати і рецепт приготування варення на плиті, але якщо у вас під рукою є мультиварка, то весь процес спрощується ще в сто крат. Легко запам'ятовується не тільки техніка, але і сам рецепт: достатньо взяти ягоди шовковиці і цукровий пісок в пропорціях 1:1 з'єднати все в чаші пристрою, включити режим «Гасіння» і залишити варення варитися протягом години.
Варення з шовковиці в хлібопічці
Варення з шовковиці вариться в хлібопічці також просто, як і в мультиварці, але щоб трохи урізноманітнити рецепт, ми вирішили змішати ягоди тутовника з полуницею, для більшого ягідного аромату.
Інгредієнти: шовковиця - 450 г; полуниця - 180 г; цукровий пісок - 340 р. Приготування Так як в пристрої час приготування виставляється автоматично, у відповідності з обраним режимом. Для варіння варення з шовковиці в домашніх умовах необхідно змішати полуницю з шовковицею і цукром прямо в чаші, включити опцію «Джем» і залишити готуватися до звукового сигналу.
Варення з шовковиці «П'ятихвилинка»
Незважаючи на те, що інтригуючу назву обіцяє нам вражаючу швидкість приготування, насправді, для того, щоб варення з шовковиці було готове за 5 хвилин, ягоди попередньо слід витримати з цукром не менше 6 годин, щоб вони розм'якли і пустили сік.
Візьміть еквівалентну кількість ягід і цукрового піску. Змішавши шовковицю з цукром, залиште її на 6-8 годин, потім проварити на середньому вогні 5 хвилин після закипання і охолодіть ще 5-6 годин перед сервіруванням, але і це не останній етап приготування, оскільки далі ласощі повторно ставлять на вогонь ще на 10 хвилин. У фіналі варення з'єднують з соком половинки лимона.
Варення з шовковиці на зиму
Інгредієнти: ягоди шовковиці - 4 ст.; лимонний сік - 45 мл; цукровий пісок - 420 г; мелена кориця - 1/2 ч. ложки; мелена гвоздика , мускатний горіх - по щіпці. Приготування Щоб позбавити ягоди від комах, вимиту шовковицю залишають в соляному розчині (чверть склянки солі на літр води) на 5 хвилин, а потім ретельно промивають холодною водою. Ягоди злегка розминають дерев'яною ложкою, засипають цукровим піском, поливають соком лимона і ставлять на вогонь. Коли варення стане густим, видалення з його поверхні пінку, додайте прянощі і розливайте по стерильним банкам.