Зібравши щедрий урожай свіжої зелені, не забудьте подбати і про поповнення зимових запасів, заморозивши частина з неї. Запас можна заморожувати петрушку, кріп і зелена цибуля. Про всі подробиці заготівлі останнього в морозильній камері ми поговоримо далі.
Як правильно заморозити зелену цибулю на зиму?
Існує кілька способів заготівлі зелені з допомогою морозильної камери. Кожний з них ми обов'язково обговоримо далі, але почнемо з самого базового – заморожування зелені в її первозданному вигляді.
Зібраний цибулю ретельно переберіть, вибравши найбільш здорові й цілі пір'я. Відібрані пір'я старанно сполосніть, а потім обсушіть спершу паперовим рушником, а потім просто на повітрі, залишивши цибулю на серветці на пару годин. Ретельно просушені пір'я дрібно наріжте і покладіть в пластиковий контейнер або пляшку. Остання, займає значно менше місця в камері. Добре висушений цибулю зберігає всі свої корисні властивості і легко витягується з контейнера при необхідності, не зливаючись в єдину брилу.
Як заморозити зелений цибулю з маслом в морозилці?
Прекрасним способом збереження зелені взимку може стати просте заморожування з вершковим маслом, при цьому, крім зеленого цибулі до суміші можна додати все, що душі завгодно, наприклад, залишки петрушки, базилика, кинзи, інших трав і спецій.
Візьміть м'яке вершкове масло і з'єднайте його з дрібно нарізаними пір'ям зеленого лука. Масло викладіть на один з країв листа фольги або харчової плівки і скачайте в ковбаску. Краї плівки зафіксуйте і зберігайте масло в морозильній камері до моменту потреби.
Як заморозити зелену цибулю на зиму у формі для льоду?
Цибулю можна також подрібнити до стану пюре і заморозити в кубиках для льоду або силіконових формочках. Досить просто пюрировать пір'я зеленого лука блендером разом з дрібкою солі і парою столових ложок води. Після заморозки кубики можна використовувати відразу ж кидаючи в гарячі страви.
Таким же чином зручно зберігати соуси на основі зелені, наприклад песто або чімічуррі, збивши з зеленою цибулею іншу зелень, що залишилася, додавши трохи олії, соку лимона та гострого перцю.
Далі ми пропонуємо два варіанти, як можна використовувати заморожений зелений лук.
Курячий суп Додавання замороженого лука в гарячі супи і підливи – головний спосіб його використання. Цибуля не вимагає попереднього розморожування, що неймовірно зручно: кидаєте жменю заморожених пір'я в суп і запах весни розлітається по всьому будинку.
Інгредієнти: кури тушка - 18 кг; гілочки чебрецю - 3 шт.; листя лавра - 3 шт.; часникові зубки - 4 шт.; ріпчаста цибуля - 80 г; рис - 90 г; жменю замороженої зеленої цибулі. Приготування Зв'яжіть ниткою листя лавра і гілочки чебрецю. Покладіть ароматний букет на дно каструлі разом з курою. Залийте вміст каструлі водою так, щоб покрити. Варіть бульйон з курей 15 години, періодично знімаючи шум з поверхні води.
Готовий бульйон процідіть і поверніть на плиту. Покладіть в нього рис і відваріть зерна до м'якості. У фіналі киньте оброблену куру і щедру жменю заморожених пір'я цибулі.
Зелений соус Після збивання блендером з овочами та іншими травами, заморожений зелений лук перетворюється в ароматний зелений соус, який можна відразу ж подавати до страв з м'яса або використовувати для його попереднього маринування.
Інгредієнти: солодкий перець - 70 г; заморожений зелений лук, петрушка, кінза - по 50 г; фіолетовий цибулю - 45 г; часникові зубки - 4 шт.; гострий перець чилі - за смаком. Приготування У чашу блендера покладіть зелень з шматочками солодкого перцю, цибулі і часниковими зубками. Любителі гостроти можуть також покласти перець чилі. Збиваємо до однорідності і готово!