Шовковиця, або як її ще називають шовковичне дерево або тутовник, кожне літо балує нас своїми солодкими, соковитими і смачними ягодами, які крім того, дуже корисні.
Що можна приготувати з шовковиці на зиму?
Як і будь-які інші ягоди, шовковицю можна заготовити про запас. Її можна заморозити, розкладаючи спочатку на одну годину в морозилку одним шаром, а потім, пересипавши в один загальний пакет, зав'язати, попередньо видаливши повітря і відправити для зберігання в морозильну камеру.
Також шовковиця чудово сушиться. Для цього ягоди розкладають на деко в один шар і залишають на свіжому повітрі, далеко від прямих сонячних променів на п'ять-сім днів, періодично перемішуючи.
Якщо промиту шовковицю пропустити через соковижималку, то в результаті отримаємо сік, який, трохи підсолодивши і простерилізований, можна закрити на зиму і насолоджуватися смаком соку шовковиці круглий рік. Для цієї мети прекрасно підійде зварене зі свіжої шовковиці варення або джем , які при правильному приготуванні прекрасно зберігається навіть під капроновими кришками.
Нижче ми наведемо кілька рецептів заготовок з шовковиці на зиму.
Варення з шовковиці на зиму
Інгредієнти: свіжі ягоди шовковиці – 1 кг; цукровий пісок – 12 кг; лимонна кислота – 25 р. Приготування Ягоди шовковиці промиваємо у воді, викладаємо в емальований посуд, пересипаємо цукровим піском, перемішуємо і залишаємо в спокої на три-чотири години для виділення соку. Потім ставимо на плиту і доводимо до кипіння, регулярно заважаючи. Зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо близько години, періодично помішуючи і знімаючи пінку. В кінці варіння додаємо лимонну кислоту, гарненько розмішуємо і розливаємо тут же за попередньо простерилизованным банкам і закатуємо прокип'яченими кришками. Закутуємо теплою ковдрою до охолодження, потім ставимо для зберігання бажано в прохолодне і обов'язково в темне місце.
Компот з вишень та шовковиці на зиму
Інгредієнти: свіжі ягоди шовковиці – 100 г; свіжі ягоди вишні – 200 г; цукровий пісок – 1 склянка; лимонна кислота – 05 ч. ложки. Приготування Ягоди вишні і шовковиці промиваємо, просушуємо і укладаємо в вимиту і простерилизованную трилітрову банку. Додаємо цукровий пісок, лимонну кислоту, заливаємо крутим окропом, закатуємо прокип'яченої кришкою, перевертаємо догори дном і залишаємо до повного охолодження, обгорнувши теплою ковдрою.
Зберігаємо компот в прохолодному темному місці.