Літню пору можна асоціювати з гонкою за прохолодними напоями: лимонади , молочні коктейлі , сангрія і компоти виходять на перший план, затьмарюючи будь-які гастрономічні витребеньки. Далі ми поговоримо про рецепти компотів, а конкретніше вишневих компотів, які готуються досить швидко і елементарно простим рецептами, а після можуть заготовляти на зиму або використовуватися для втамування спраги в літню спеку.
Компот з вишні з кісточками на зиму
Напої з будь-яких плодів з кісточками виходять трохи більше терпкими за рахунок вмісту глікозид амігдаліна. У великих кількостях ця речовина отруйна, але після теплової обробки, та ще й в компоті, єдиний ефект, який амігдалин залишає після себе приємне в'яжуче відчуття мовою.
Інгредієнти: вишні з кісточками - 2 ст.; вода - 28 л; цукровий пісок - 165 р. Приготування Відокремте від плодоніжок вишні і сполосніть їх. Склянку води влийте в сотейник, слідом додайте цукрового піску і поставте посуд на вогонь. Зваріть простий сироп, чекаючи розчинення цукрових кристалів, але не допускаючи повної їх карамелізації. Ягоди залийте залишилася рідиною і поставте на вогонь. Проваріть вишні 12-15 хвилин після закипання, розчиніть в майбутньому компоті сироп і зніміть його з жару. Ще гарячим напій слід розлити по попередньо простерилизованным банкам і закатати.
Компот з вишні на зиму без стерилізації
Якщо ви плануєте випити напій протягом найближчого тижня, то немає сенсу мучитися зі стерилізацією банок і кришок, розлийте готовий компот з будь-яким чистим ємкостей і тримайте закритим в прохолоді.
Інгредієнти: вишні - 350 г; цукровий пісок - 145 г; вода - 950 мл Приготування Попередньо очистіть від кісточок вишні. Якщо у вас немає спеціального пристрою для вилучення кісточок плодів, то скористайтеся гострим кінцем простої ручки (без ампулки). Натисніть ручкою на місце кріплення плодоніжки і кісточки вийде з зворотного боку, залишаючи після себе акуратне круглий отвір.
Тепер справа за малим: залийте вишні водою, поставте на вогонь і почекайте 7 хвилин після закипання. Всипте цукор і приберіть напій з вогню.
Плюс не стерилізованого компоту в тому, що надалі його можна доповнювати льодом і міцним алкоголем, перетворюючи в легені і освіжаючі літні коктейлі.
Компот з китайської вишні без цукру на зиму
Заготовлюючи компот на зиму можна обійтися і без підсолоджувачів зовсім, або замінити останні куди більш корисними аналогами: сиропом агави, медом або стевією.
Інгредієнти: китайська вишня - 680 г; паличка кориці; апельсини - 260 г; бутони гвоздики - 4 шт.; вода - 35 л. Приготування Ополоснувши вишні, очистіть їх від кісточок і перекладіть в емальовану ємність. Залийте вишні водою і покладіть слідом паличку кориці, апельсинову цедру і бутони гвоздики. Проваріть ягоди 10 хвилин після закипання, влийте сік апельсина і повністю остудіть напій. Знову доведіть компот до кипіння перед закачуванням в банки.
Компот з вишні і полуниць на зиму
Інгредієнти: вишні (без кісточок) - 1 ст.; полуниця - 1 ст.; цукровий сироп - 90 мл; лимон - 1 шт.; вода - 12 л. Приготування Очистіть ягоди полуниці від плодоніжок, розріжте їх навпіл і покладіть в каструлю разом з вишнями. Наріжте лимонну цедру на смужки і покладіть їх до ягід. Залийте ягоди і цедру водою, поставте основу напою на вогонь і проварити 7-10 хвилин. Прибравши практично готовий компот з вогню, розчиніть у ньому цукровий сироп і влийте сік лимона. При необхідності повторно прокип'ятіть напій і розлийте по стерильним ємкостей.