Головний ворог будь-яких продуктів – кисень, який безпосередньо викликає їх псування (окислення), а головним ворогом кисню, в свою чергу, є масло. Від того не дивно, чому саме масло часто застосовують для зберігання м'яса (особливо паштетів і конфі, які можуть довго зберігати свіжість під олійною кіркою), а також овочів. У рецептах нижче ми поділимося з вами рекомендаціями про те, як можна зберегти томати на всю зиму, а до всього іншого надати їм незвичайний смак і аромат за допомогою рослинних олій.
Рецепт помідорів з овочами і соняшниковою олією
Інгредієнти: кабачки - 4 шт.; баклажани - 3 шт.; помідори (великі) - 7 шт.; чебрець - 1 гілочка; часник - 6 зубчиків; лимонний сік - 4 ст. ложки; сіль - 1 ч. ложка; оливкова або соняшникова олія - 1 ст. Приготування Духовку розігріваємо до 180°С. Овочі нарізаємо великими кружечками і викладаємо на деко для випікання. Поверх розподіляємо нарізаний часник, розкладаємо листочки чебрецю, добре солимо, скроплюємо лимонним соком і олією. Запікаємо овочі протягом 45 хвилин, а потім розкладаємо по чистим і сухим банкам, заливаємо олією і герметично закрити.
Зберігати овочі в олії слід в охолодженому вигляді, а перед використанням баночку краще підігріти до кімнатної температури.
Маринування помідор з соняшниковою олією
Інгредієнти: помідори; лавровий лист - 4 шт.; ріпчаста цибуля - 3 шт.; чорний перець горошком - 2 ч. ложки; запашний перець - 1 ч. ложка; сіль - 2 ст. ложки; оцет - 1/4 ст.; рослинна олія - 1/4 ст. Приготування Помідори миємо, обсушуємо й розрізаємо навпіл. Ріпчасту цибулю ріжемо товстими кільцями. На дно банки викладаємо кілька кілець цибулі, покриваємо їх томатами, укладеними зрізом вниз, і повторюємо верстви до тих пір, поки не заповнимо всю банку. Періодично разом з цибулею укладайте кілька горошин чорного і запашного перцю. Доводимо до кипіння літр води, додаємо в нього сіль і оцет, а потім заливаємо гарячим приблизно до плічок банки, решта заповнюємо рослинним маслом.
Засолювання помідорів з олією
Інгредієнти: помідори; ріпчаста цибуля - 2 шт.; болгарський перець - 2 шт.; часник - 1 головка; перець горошком - за смаком; лавровий лист - 6 шт.; цукор - 6 ст. ложок; сіль - 3 ст. ложки; рослинне масло. Приготування Очищені і вимиті помідори розрізаємо навпіл. Ріпчасту цибулю ріжемо кільцями, перець очищаємо від серцевини з насінням і нарізаємо соломкою. Укладаємо всі овочі в банку шарами, не забуваючи пересипати шари парою-трійкою горошин чорного перцю і подрібненими зубчиками часнику.
З двох літрів води варимо розсіл, додавши в неї сіль, цукор і лавровий лист. Як тільки розсіл закипить, а кристали цукру і солі розчиняться, можна заливати їм вміст банок, але не до кінця, щоб ще лишилося місце для масла. Заливаємо помідори шаром рослинного масла, стерилізуємо і закриваємо банки.
В'ялені помідори в соняшниковій олії
Інгредієнти: помідори; часник - 1 головка; ріпчаста цибуля - 1 шт.; оливкова олія; сіль, перець - за смаком. Приготування Духовку розігріваємо до 120°С. Покриваємо деко для випікання пекарської папером. Помідори миємо, обсушуємо й розрізаємо навпіл або на четвертинки. Викладаємо помідори на деко, а поруч розміщуємо ріпчасту цибулю і головку часнику, прямо в шкірці. Збризкуємо вміст деко олією, солимо, перчимо і ставимо все в духовку на 6 годин. Коли томати высушатся, кладемо їх з цибулею і часником в банки і заливаємо олією. Зберігаємо в холодильнику.