Чудові зимові салати можна готувати з таких корисних плодів як баклажани. Обмовимося відразу: під поняттям «зимові салати з баклажанів» ми можемо розуміти як салати, приготовані з домашніх консервів-заготовок, так і щільні ситні салати, приготовані взимку зі свіжих баклажанів, які продаються практично в будь-якому супермаркеті.
Спочатку наводимо рецепти заготовок на зиму для подальшого приготування салатів з баклажанів. Взимку, відкривши банку, вам залишиться лише додати в салат посічену свіжу зелень, може бути, цибуля і часник, полити олією (ну, або майонезом) і перемішати.
Зимовий салат, консервований з баклажанів з перцем і помідорами
Інгредієнти: баклажани; перець солодкий; помідори стиглі осінні щільні; перець стручковий гострий свіжий; часник; рослинна олія; оцет 5-9 %; сіль кухонна. Приготування Нарізані кружечками баклажани обсмажуємо на рослинному маслі і додаємо сіль. На іншій сковороді обсмажуємо нарізану короткою соломкою солодкий перець. Помідори нарізаємо часточками або скибочками. Подрібнюємо часник і гострий перець. Закладаємо підготовлені таким чином продукти шарами в стерилізовані скляні банки місткістю не більше 1 л. Заливаємо в кожну банку оцет – на літрову банку треба залити 1 ст. ложку. Закриваємо кришками і ставимо банки в таз з водою, стерилізуємо при кипінні води в тазу протягом 20-30 хвилин. Закатуємо і перевертаємо банки, накриваємо старою ковдрою до повного охолодження.
Зимовий салат з баклажанів з овочами
Інгредієнти: баклажани ; цибуля ріпчаста; морква; селера (черешки); рослинна олія; томатний сік (або томат-паста без консервантів, розлучена); сіль; оцет 5-9%. Приготування Лук очистимо й наріжемо півкільцями, моркву – нашинкуем соломкою, а черешки селери – невеликими шматочками. Змішуємо овочі, злегка обсмажимо на маслі і протушкуйте майже до готовності. Додамо томатний сік і протушкуйте ще протягом 5 хвилин.
Баклажани окремо обсмажимо на рослинному маслі.
З'єднуємо баклажани з іншими тушкованими овочами і закладаємо в стерилізовані банки. Додаємо оцет (по 1 ст. ложці на однолітрову банку), накриваємо кришками, пастеризуем (як описано в попередньому рецепті). Закочує банки і перевертаємо.
Гарячий гострий зимовий салат з свежемаринованных баклажанів з рисом, маринованим імбиром, фенхелем і солодким перцем в паназиатском стилі
Інгредієнти: баклажан – 1-2 шт.; перець солодкий червоний – 1-2 шт.; готовий зварений рис ; плід фенхеля – 1 шт.; цибуля (краще червоний) – 1 шт.; маринований корінь імбиру (готова нарізка); гострий червоний перець; кунжутна олія; лимон; часник; соєвий соус; зелень свіжа. Приготування Нарізані короткими тонкими смужками (брусочками) баклажани заливаємо холодною водою в мисці на 10 хвилин, потім воду зливаємо (це щоб пішла гіркота, яку дає отруйний солонін). Проваримо баклажани протягом 5 хвилин в каструлі з водою і відкинемо на друшляк.
Наріжемо очищений цибулю і плід фенхеля півкільцями, а солодкий перець – короткою соломкою.
Проварені баклажани і нарізані овочі з'єднаємо в салатниці. Додамо маринований корінь імбиру, подрібнені гострий перець, часник, зелень.
Всі поллємо заправкою, приготовленою з суміші лимонного соку з кунжутним маслом. Почекаємо мінімум хвилин 40 а краще 2 години – нехай овочі добре подмаринуются. Коли ви вважаєте, що достатньо, додайте зварений рис і перемішайте. Подавайте цей салат з м'ясними та рибними стравами. Часник, гострий перець і імбир дуже добре зігріває в холодну погоду, так би мовити, зсередини.