Різні види овочевої ікри, наприклад, «заморська баклажанна», кабачкова та інші – чудові заготовки на зиму. Такі домашні консерви добре урізноманітнюють наше меню в холодну пору року.
Розповімо, як приготувати ікру з моркви і заготовити їх на зиму, відомі різні варіанти подібних рецептів з додаванням різних інших овочів.
Ікра з моркви і цибулі з помідорами
Інгредієнти: морква – 1 кг; цибуля ріпчаста – 2-5 шт. помідори стиглі червоні щільні – 15 кг; перець червоний або жовтий солодкий – 4-5 шт.; перець червоний гострий – 1 шт.; часник – 5-8 зубчиків; рослинне масло – 1 склянку, кухонна сіль – 1 ст. ложка, оцет 5-9%– по 1-15 ст. ложок на 1 л ікри. Приготування Всі овочі ретельно промиємо холодною водою і обсушим. Кожен з інгредієнтів після подрібнення викладаємо в окремий посуд. Морква натремо на середній або великій тертці або подрібнити в кухонному процесорі (чопері, блендері, комбайні). Видалимо плодоніжки і насіння у солодкого і гіркого перцю і пропустимо стручки через процесор або м'ясорубку. Також і помідори. Очищений лук наріжемо дрібно ножем вручну.
У сотейнику або товстостінній каструлі розігріємо масло і спассеруем цибулю до легкого прозорості. Потім закладаємо морква, перемішуємо і тушкуємо все разом на малому вогні, помішуючи лопаткою, протягом 20 хвилин. Додаємо солодкий і гіркий перець, томатну масу, сіль і рубаний часник, ретельно перемішуємо, щоб сіль розчинилася. Доводимо до кипіння і проварюємо на малому вогні ще протягом 8-12 хвилин.
Закладаємо ікру в стерилізовані банки, в кожну вливаємо по 1-15 ложки оцту і закатуємо стерилізованими в окропі кришками. Банки перевертаємо і накриваємо старим покривалом до повного охолодження. Зберігати овочеві заготовки подібного типу краще в прохолодному приміщенні, але при плюсовій температурі.
Приблизно за цим же рецептом (див. вище), в дещо модифікованому варіанті можна приготувати ікру з кабачків з морквою. Для цього візьміть 05 кг моркви 05 кг кабачків на ту ж кількість інших інгредієнтів. Кабачки можна нарізати ножем дрібними кубиками або подрібнити в процесорі. Закладаємо кабачки разом з морквою, протушиваем до готовності, далі слідуємо рецептом (читати вище).
Рецепт ікри з буряка і оселедця з морквою і цибулею
Цей рецепт – варіація на тему «оселедець під шубою», виходить пастоподібна маса, добре підходить для намазування на хліб.
Інгредієнти: буряк – близько 300-350 м; оселедець малосольна –1-2 шт.; цибуля ріпчаста – 1 шт.; рослинна олія холодного віджиму – 3-5 ст. ложок; часник – 2 зубчики; яблуко зелене кисло-солодке – 1-2 шт.; лимон – 1 шт.; перець червоний гострий; свіжа зелень різна (петрушка, кінза, базилік та ін); сіль поварена – 05 ч ложки. Приготування У процесі підготовки всі інгредієнти після подрібнення складаємо в окрему посуд. Моркву і буряк проварюємо в
протягом 20 хвилин, очищаємо і натираємо на крупній тертці. Також і яблуко. Оселедець потрошимо, филируем, філе пропускаємо через м'ясорубку разом з очищеним цибулею, часником і зеленню (можна замість м'ясорубки використовувати і інші сучасні девайси: блендер, комбайн). Додаємо сік лимона.
Змішуємо морквяно-бурякову масу з селедочно-яблучно-цибулевої і додаємо масло. Можна пропустити ще раз через блендер. Приправляємо гострим червоним перцем і перемішуємо. У селедочно-овочевої ікри збережений максимум корисного, це просто вітамінна «бомба». Ікру можна намазувати на білий хліб, такі бутерброди – ідеальна закуска під горілку, джин, міцні гіркі настоянки.