У країнах з холодним кліматом люди завжди шукають способи зберегти сезонні фрукти-овочі на зиму, один з таких способів – консервування.
Розповімо, як заготовити овочеве асорті з капустою і патиссонами на зиму.
Рецепт овочевого асорті Інгредієнти: капуста (звичайна білокачанна) – 1 качан; морква – 1-3 шт.; ріпчаста цибуля– 1-3 шт.; патисони або кабачки – 1-3 шт.; солодкий перець – 2-3 шт.; помідори – 5-8 шт.; часник – 2-5 шт.; рослинна олія; оцет 5-9%. Приготування Всі овочі вимиємо і підготуємо. Капусту нашинкуем, очищену моркву – через крупну тертку, солодкий перець і цибулю наріжемо соломкою, кабачки або патисони – скибочками або кубиками. Помідори і часник пропустимо через блендер, комбайн або м'ясорубку, можна і гострий свіжий червоний перець додати.
У казані або сотейнику пасеруємо на олії цибулю з морквою. Потім додаємо інші овочі, подрібнені, зрозуміло. Тушкуємо на повільному вогні до готовності (протягом 20-30 хвилин), періодично помішуючи, прикривши кришкою. Закладаємо овочеве асорті в стерилізовані скляні банки місткістю не більше 1 л. Заливаємо зверху в кожну банку 05-10 ст. ложки оцту і закатуємо стерилізованими пором кришками. Перевертаємо і накриваємо до охолодження. Зберігаємо при невисокій плюсовій температурі (від 0 до 18-20°С). Бажано використовувати до нового сезону. Перед вживанням в овочеве асорті добре додати мелкорубленную свіжу зелень. Подаємо під будь-які страви, під будь-який гарнір або як самостійне блюдо.
Можна заготовити овочеве асорті на зиму з двома видами капусти, білокачанної і цвітної. У цьому варіанті качан цвітної капусти треба розібрати перед гасінням на окремі більш дрібні суцвіття.
Добре також включити до складу асорті баклажани. Нарізані баклажани слід вимочити у холодній воді протягом мінімум хвилин 10.
Другий варіант – овочеве асорті з капустою в маринаді
На дно банок (1-3-х літрових) закладаємо спеції: перець горошок, лаврушку, листя вишні та чорної смородини, парасольки і
насіння кропу,насіння коріандру, кропу і кмину, гвоздику, червоний гострий перець, кілька зубчиків часнику.Готуємо овочі і очищаємо. Помідори і баклажани в цьому рецепті не потрібні, капусту маринуємо кольорову або брокколі – вона для цього більше підходить, ніж білокачанна.
Готуємо маринад. Пропорції такі: 1 л води, 2 ст. ложки солі, 3 ст. ложки цукру, 1-2 ст. ложки 5-9%столового оцту. Доводимо до кипіння, помішуючи, розчиняємо сіль і цукор. Вливаємо оцет в останній момент перед заливкою в банки і закатуємо стерильними кришками.