Серед усього арсеналу консервації на зиму, особливе місце у вашій коморі займуть ці чудові гострі баклажани в аджике. Готувати їх не важче, ніж будь-тушковані овочі, а на ділі виходить прекрасна закуска, яка, до того ж, здатна зберігатися тривалий час.
Баклажани в аджике – рецепт
Інгредієнти: баклажани - 560 г; свіжі томати - 15 кг; мелений кріп - 5 г; мелений кумін - 5 г; зерна гірчиці - 5 г; олія оливкова - 58 мл; червоний цибуля - 90 г; часникові зубчики - 2 шт.; гострий перець чилі (свіжий) - 3 м; листя чебрецю - 2 г; яблука - 140 г; червоний винний оцет - 140 мл; цукровий пісок - 180 р. Приготування Шкірку томату злегка надрізаємо, після чого бланшируем плоди протягом півхвилини в окропі. Після бланшування різко занурюємо томати в крижану воду, тим самим охолоджуючи їх і зупиняючи процес готування. Розрізаємо плоди горизонтально навпіл, виймаємо насіння, а стінки плоду грубо і нарізаємо довільно.
На сковороді прожарюємо спеції протягом хвилини, заливаємо їх маслом і пасеруємо з ними нарізаний червоний лук, перець чилі і часник. Додаємо сіль, а через 5 хвилин викладаємо на сковороду нарізані кубиками баклажани. Через 8 хвилин, коли овочі розм'якшуватися, додаємо до них томат, терті яблука, оцет і цукор. Тушкуємо овочі протягом 45 хвилин, а потім розливаємо по стерильним банкам і закатуємо. Мариновані баклажани в аджике залишають на зберігання відразу після повного охолодження банки.
Гострі баклажани в аджике
Інгредієнти: баклажани - 550 г; солодкий перець - 200 г; білий цибулю - 70 г; часникові зубчики - 3 шт.; масло оливи - 100 мл; томати свіжі - 890 м; гострий перець чилі - 1 стручок; овочевий бульйон - 400 мл; листя орегано сушене - 4 г; сушені листя базиліка - 4 р. Приготування Щоб баклажани не горчили, попередньо слід нарізати їх і обсипати парою добрих дрібок солі. Через 20 хвилин овочі обсушують і очищають від солі паперовим рушником, а також зливають надлишки рідини.
На сковороді пасеруємо цибулю з часником і гострим чилі без насіння. Додаємо до овочевої засмажки просолені баклажани і чекаємо, коли овочі розм'якшиться і змінюють забарвлення на золотисту. Одночасно з баклажанами на плиту відправляються і перці. Далі змішуємо овочі з крупно нарізаними помідорами, заливаємо бульйоном і посипаємо травами. Тушкуємо баклажани протягом півгодини, а потім розливаємо по банках і закатуємо.