Одним із способів зберігання ягоди в зимову пору є її консервування. Якщо ви адепт такого методу роботи з продуктами, то представляємо вашій увазі декілька неймовірно смачних чорничних заготовок, які згодяться як для самостійного використання, так і в якості добавок в випічку і десерти.
Заготовки з чорниці на зиму без варіння
Складно уявити, але зберегти всю користь свіжих ягід можна навіть при їх консервації, в тому випадку, якщо ви готуєте варення з чорниці без варіння. Так-так, можливо навіть таке і ми розповімо про це в рецепті далі.
Інгредієнти: ягоди чорниці - 2 кг; цукор - 4 кг. Приготування Для приготування такого варення з чорниці, необхідно брати лише цілу і свіжу ягоду, без дефектів і гнилостей. Свіжу чорницю промиваємо й обсушуємо. Засипаємо ягоди цукром взявши останній в пропорціях 2:1 до ягоді. Щоправда, кількість цукру може змінюватись в залежності від солодощі свіжої ягоди і ваших смакових уподобань.
Після того, як ягоди змішалися з цукром, нам залишається лише перетерти їх до однорідності. Таку процедуру можна робити вручну, озброївшись дерев'яними товкачем або толкушкой для картоплі, а можна скористатися блендером або м'ясорубкою. Як тільки варення стане однорідним, розливаємо його по стерильним банкам і закатуємо стерильними кришками.
Подібна домашня заготовка з чорниці, зберігає всі корисні властивості ягоди. Їжте по столовій ложці такого варення в день щоб наситити організм вітаміном С і поліпшити зір.
Заготівля чорниці з цукром
З чорниці можна приготувати і більш класичне варення з цілими ягодами, яке прийнято додавати в пироги.
Інгредієнти: чорниця - 1 кг; цукор - 1 кг; сік 1 лимона; вода - 500 мл Приготування Змішуємо цукор і воду в емальованому каструльці і ставимо сироп варитися на вогонь до розчинення цукрових кристалів. Додаємо в цукровий сироп лимонного соку за смаком і засипаємо попередньо промиті і висушені ягоди. Варимо чорницю протягом 5-7 хвилин, після чого знімаємо варення з вогню, накриваємо каструлю кришкою і залишаємо настоятися протягом 12 годин. Після настоювання, варення знову повертаємо на вогонь і варимо ще 10-12 хвилин. Готове гаряче варення розливаємо в стерильні банки і закатуємо кришками. Якщо ви маєте намір зберігати варення без стерилізації, то врахуйте, що термін такої заготовки не перевищує місяця.
Заготівля чорниці у власному соку
Інгредієнти: ягоди чорниці - 1 кг; цукор - 1 кг. Приготування Вимиту і обсушену чорницю кладемо в банку і засипаємо склянкою цукру. Ставимо банки з ягодою в каструлю з водою і розміщуємо каструлю на середньому вогні. Завдяки теплу і наявності цукру, який відомий своєю здатністю витягати вологу з плодів, ягоди швидко пустять сік, який наповнить банки. Після того, як це сталося, дістаємо банки з водяної бані і швидко закатуємо стерильними кришками.
Заготівля чорниці на зиму: заморожування
Ми вже розглянули рецепти заготовок чорниці на зиму, які передбачають консервацію ягоди, але для тих, хто проти зайвої термічної обробки створено ще один, всім відомий метод збереження якості продукту – заморожування.
Заморожування ягід відбувається елементарно просто. Стиглу і цілу чорницю промиваємо й обсушуємо. Викладаємо ягоди на деко або піднос так, щоб вони не стикалися. Ставимо піднос з ягодами в морозильну камеру на 2-3 години. Після закінчення часу, пересипаємо чорницю в пакет з замком, і закриваємо його, намагаючись вичавити максимальну кількість повітря. Перед тим, як покласти пакет в морозильну камеру, наклейте на нього стікер із зазначенням дати заморозки. Заморожені ягоди можна вживати протягом одного року.