Вернуться назад Распечатать

Варення з агрусу з горіхами

Варення з агрусу з горіхами
Аґрус – популярний у садівників чагарникова агрикультура,росте, в основному, в регіонах з помірним кліматом. Ягоди агрусу чудово смачні і корисні, вони чудові в свіжому вигляді, з них роблять вино, варять киселі, компоти, мармелади, варення.
Особливо смачним та вишуканим виходить варення з агрусу з горіхами. Для його приготування підходять трохи недостиглі ягоди агрусу будь-якого сорту і очищені ядра волоських горіхів нормальної стиглості.

Варення з агрусу з насінням і з волоськими горіхами


Інгредієнти:

  • ягоди агрусу – 1 кг;

  • цукор-пісок вітчизняного виробництва – 1-15 кг;

  • ядра волоського горіха – близько 100-150 г;

  • вода – близько 300 мл.


  • Приготування:
    Ягоди ретельно промиваємо, видаляємо хвостики і плодоніжки ножицями, проколюємо кожну ягоду зубочисткою. Деякі ягоди видаляють з насіння, але є думка, що краще цього не робити за трьох причин:

  • у насінні з ягід агрусу теж містяться корисні речовини;

  • подібний прийом досить трудомісткий;

  • плоди будуть деформуватися.


  • З киплячої води з цукром в окремому ковшике готуємо цукровий сироп, можна проварити в ньому 10-20 листя вишні та чорної смородини, це додасть сиропу особливі відтінки кольору, додаткові смакові і ароматні тони.
    Закладаємо підготовлені ягоди в емальований каструлю і заливаємо цукровим сиропом. Ставимо ємність на малий вогонь і доводимо до закипання, акуратно знімаючи пінки при необхідності. Після закипання проварюємо варення протягом 5 хвилин і вимикаємо вогонь. Накриваємо ємність і залишаємо до повного охолодження.
    Горіхи не занадто дрібно рубаємо ножем (втім, можна ядерця і не рубати, просто видалити перегородки і розламати на 4 частини) і злегка прожарюємо на сухій сковороді на малому вогні, помішуючи дерев'яною лопаткою.
    Закладаємо підготовлені горіхи в ємність з варенням, ставимо її на малий вогонь, знову доводимо до кипіння і проварюємо
    Варення з агрусу з горіхами
    ще протягом 5 хвилин.Деякі повторюють цикл ще раз. Варення виходить з цільними плодами, не тільки смачне, але і виглядає красиво.
    Закладаємо варення в стерилізовані скляні банки. Повні банки можна закатати стерилізованими в окропі бляшаними кришками, перевернути і накрити (нехай так остигають) або надіти на банки пластикові кришки. Зберігати заготовлене варення в банках треба в приміщенні з невисокою плюсовою температурою (засклена веранда, балкон).
    Варення з агрусу з горіхами подаємо до чаю, можна також використовувати його в приготуванні солодкої випічки і кондитерських виробів.