Аґрус – популярний у садівників чагарникова агрикультура,росте, в основному, в регіонах з помірним кліматом. Ягоди агрусу чудово смачні і корисні, вони чудові в свіжому вигляді, з них роблять вино, варять киселі, компоти, мармелади, варення.
Особливо смачним та вишуканим виходить варення з агрусу з горіхами. Для його приготування підходять трохи недостиглі ягоди агрусу будь-якого сорту і очищені ядра волоських горіхів нормальної стиглості.
Варення з агрусу з насінням і з волоськими горіхами
Інгредієнти: ягоди агрусу – 1 кг; цукор-пісок вітчизняного виробництва – 1-15 кг; ядра волоського горіха – близько 100-150 г; вода – близько 300 мл. Приготування: Ягоди ретельно промиваємо, видаляємо хвостики і плодоніжки ножицями, проколюємо кожну ягоду зубочисткою. Деякі ягоди видаляють з насіння, але є думка, що краще цього не робити за трьох причин:
у насінні з ягід агрусу теж містяться корисні речовини; подібний прийом досить трудомісткий; плоди будуть деформуватися. З киплячої води з цукром в окремому ковшике готуємо цукровий сироп, можна проварити в ньому 10-20 листя вишні та чорної смородини, це додасть сиропу особливі відтінки кольору, додаткові смакові і ароматні тони.
Закладаємо підготовлені ягоди в емальований каструлю і заливаємо цукровим сиропом. Ставимо ємність на малий вогонь і доводимо до закипання, акуратно знімаючи пінки при необхідності. Після закипання проварюємо варення протягом 5 хвилин і вимикаємо вогонь. Накриваємо ємність і залишаємо до повного охолодження.
Горіхи не занадто дрібно рубаємо ножем (втім, можна ядерця і не рубати, просто видалити перегородки і розламати на 4 частини) і злегка прожарюємо на сухій сковороді на малому вогні, помішуючи дерев'яною лопаткою.
Закладаємо підготовлені горіхи в ємність з варенням, ставимо її на малий вогонь, знову доводимо до кипіння і проварюємо
ще протягом 5 хвилин.Деякі повторюють цикл ще раз. Варення виходить з цільними плодами, не тільки смачне, але і виглядає красиво.
Закладаємо варення в стерилізовані скляні банки. Повні банки можна закатати стерилізованими в окропі бляшаними кришками, перевернути і накрити (нехай так остигають) або надіти на банки пластикові кришки. Зберігати заготовлене варення в банках треба в приміщенні з невисокою плюсовою температурою (засклена веранда, балкон).
Варення з агрусу з горіхами подаємо до чаю, можна також використовувати його в приготуванні солодкої випічки і кондитерських виробів.