Варення з горобини має не тільки приголомшливо приємним смаком, запашним ароматом, але і лікувальними властивостями. Перед варінням ягоди заздалегідь замочуємо на всю ніч у холодній воді, щоб видалити всю гіркоту. Давайте розглянемо з вами, як варити варення з горобини з яблучками.
Варення з червоної горобини із яблуками
Інгредієнти: червона горобина – 1 кг; червоні яблука – 500 г; кип'ячена вода – 2 ст.; цукровий пісок – 2 кг. Приготування Яблука промиваємо, витираємо насухо, нарізаємо тонкими скибочками, акуратно видаляючи серединочку з насінням. Горобину моєму в друшляку, а потім разом з фруктами викладаємо в каструлю. Заливаємо водою, бланшируем 2 хвилинки і зливаємо рідину. В окремій ємності змішуємо цукровий пісочок з водою, розмішуємо і кип'ятимо. Приготовлений гарячий цукровий сиропчик виливаємо в каструлю з яблучками, варимо 20 хвилин, обережно знімаємо з вогню і залишаємо остигати. Цю процедуру повторюємо приблизно два рази, а потім розкладаємо готове варення в банки, закатуємо, загортаємо в ковдру і залишаємо ласощі остигати.
Варення з горобини із яблуками і грушами
Інгредієнти: горобина – 300 г; яблука – 300 г; груші – 300 г; цукор – 15 кг. Приготування Горобину обробляємо, звільняємо від плодоніжок, прибираємо гнилі ягоди і промиваємо в друшляку. В яблуках і грушах вирізаємо сердцевиночки і шаткуємо плоди невеликими шматочками товщиною приблизно півсантиметра. У широку каструлю наливаємо воду і доводимо до кипіння. Зверху встановлюємо друшляк з ягодами і нагріваємо протягом 5 хвилин. Потім дістаємо друшляк і даємо воді стекти. Тепер викладаємо розм'якшену горобину в каструлю, додаємо яблука, груші, засипаємо цукром і проварюємо, заважаючи, близько 40 хвилин на слабенькому вогні. Потім знімаємо з плити, охолодити варення і повторюємо процедуру кілька разів. Після цього зафарбовуємо його в банки або викладаємо в пиалочу і подаємо до столу.
Варення з горобини із яблуками в мультиварці
Інгредієнти: ягоди горобини – 500 г; яблука – 300 г; вода – 2 ст. Приготування Горобину обробляємо, промиваємо й обсушуємо на рушник. Яблука розрізаємо навпіл, видаляємо серцевину, шаткуємо часточками і викладаємо разом з ягідками в чашу мультиварки. Далі додаємо цукровий пісочок і вливаємо кип'ячену воду. Закриваємо кришку приладу, вибираємо на дисплеї програму «Гасіння» і варимо варення близько 2-х годин, періодично помішуючи.
Варення з чорноплідної горобини із яблуками
Інгредієнти: чорноплідна горобина – 1 кг; цукор – 15 кг; яблука – 400 г; вода – 2 ст.; кориця мелена; лимонна кислота – 5 р. Приготування Ягоди горобини промиваємо, кладемо в ємність з водою і бланшируем кілька хвилин. Паралельно з цим в окремій каструльці варимо сироп: розчиняємо півкіло цукру в двох столових ложках води, поставивши суміш на повільний вогонь. У готовий гарячий сироп викладаємо горобину, чекаємо закипання і варимо буквально 5 хвилин.
Одержаний отварчик наполягаємо приблизно 8 годин. Яблука миємо, витираємо, очищаємо від шкірки, вирізаємо серцевиною і шаткуємо часточками. Потім перекладаємо їх на 10 хвилин в окріп і залишаємо готовий відвар також на 8 годин. Після закінчення часу, каструлю з горобиною ставимо на вогонь, чекаємо закипання, висипаємо цукор, що залишився, а через 30 хвилин викладаємо яблука і проварюємо всі разом 25 хвилин, помішуючи дерев'яною ложкою. На завершення варіння додаємо дрібку меленої кориці і трохи лимонної кислоти. Все ретельно перемішуємо. Банки заздалегідь стерилізуємо і розкладаємо в них готове гаряче варення з чорної горобини із яблуками, закриваючи кришками.