Вернуться назад Распечатать

Білі гриби на зиму

Білі гриби на зиму
Літо і осінь нам дарують шикарний подарунок у вигляді величезної кількості різноманітних грибів. Їх можна і тушкувати, смажити, маринувати і солити. В цій статті ми вам розповімо цікаві рецепти заготовок білих грибів на зиму.
Мариновані білі гриби на зиму
Інгредієнти:

  • свіжі білі гриби – 2 кг;

  • сіль – 100 г;

  • оцет 9%-ний - 1 склянка;

  • лавровий лист – 2 шт.;

  • запашний перець, гвоздика – по 6 шт.


  • Приготування
    Гриби відварюємо в підсоленій воді, акуратно помішуючи. Після закипання додаємо оцет і прянощі і проварюємо 15 хвилин. Утворилася знімаємо піну шумівкою. Варити треба на невеликому вогні, не допускаючи активного кипіння. Потім вимикаємо вогонь, маринаду даємо охолонути, прибираємо в прохолодне місце. Днів через 5 гриби готові.
    Соління білих грибів на зиму
    Інгредієнти:

  • білі гриби – 3 кг;

  • кріп, листя смородини, вишні, дуба, хрону.


  • Для маринаду:

  • сіль – 6 ст. ложок;

  • листя чорної смородини – 6 шт.;

  • чорний перець горошком – 9 шт.;

  • гвоздика (бутони) – 9 шт.;

  • лавровий лист – 3 шт.


  • Приготування
    Гриби промиваємо, викладаємо в каструлю, заливаємо водою, додаємо сіль і спеції. Варимо близько півгодини. Після цього зливаємо відвар, а гриби промиваємо в холодній воді і відкидаємо на друшляк, щоб стекла зайва рідина.
    На дно підготовлених ємностей викладаємо шар зелені (листя кропу, смородини, вишні, хрону, дуба). Зверху кладемо шар грибів капелюшками вниз, потім знову зелень і гриби і так, поки не закінчаться інгредієнти. Накриваємо ємність серветкою і зверху покласти вантаж. Якщо при цьому виділилося мало розсолу, то доливаємо чисту кип'ячену воду. Прибираємо на холод. Через 2-3 дні гриби готові до вживання.
    Смажені білі гриби на зиму
    Інгредієнти:

  • білі гриби;

  • сіль;

  • рослинне масло.


  • Приготування
    Гриби миємо, чистимо і ріжемо на кілька частин, якщо вони великі. Потім заливаємо їх холодною водою і відварюємо після закипання хвилин 15 потім першу воду зливаємо, вливаємо свіжу і варимо хвилин 15 знову і знову зливаємо відвар.
    На сковороді розігріваємо олію, викладаємо гриби і під закритою кришкою тушкуємо 30 хвилин. Після цього відкриваємо кришку і смажимо гриби ще хвилин 15 поки не випарується зайва рідина. За смаком додаємо сіль і перемішуємо. Розкладаємо гриби по підготовленим стерильним банкам, залишаючи трохи місця для прошарку олії. Потім вливаємо олію, яке залишилося після обжарювання, і закриваємо кришками.
    Якщо ж у сковороді залишилося мало масла, то нову порцію олії доводимо до кипіння і заливаємо їм гриби. Зберігати такі гриби потрібно в прохолодному місці. Закриті пластиковими кришками такі гриби зберігаються 6 місяців, а закриті жерстяної кришкою – до року.
    Консервація білих грибів на зиму по-болгарськи
    Інгредієнти:

  • білі гриби – 2 кг;

  • зелень кропу – 100 г;

  • часник – 5 зубчиків;

  • рослинна олія;

  • оцет.


  • Приготування
    Гриби миємо, чистимо, обсушуємо і обсмажуємо на рослинному маслі на сильному вогні. Потім даємо їм охолонути і викладаємо їх у підготовлені банки. Між шарами грибів розкладаємо подрібнену зелень кропу і пропущений через прес часник. Масло, що залишилося після смаження грибів, змішуємо з оцтом (1 ст. ложка), доводимо до кипіння і виливаємо отриману суміш у банки з грибами. Закатуємо кришками і прибираємо на зберігання в холод.
    Рецепт білих грибів на зиму
    Інгредієнти:

  • білі гриби – 700 г;

  • сіль – 15 ст. ложки;

  • вода – 3 склянки;

  • лавровий лист – 1 шт.;

  • чорний перець горошком – 3 шт.;

  • часник – 5 зубчиків;

  • коріандр – 05 ч. ложки;

  • гвоздика в бутонах – 3 шт.


  • Білі гриби на зиму
    Приготування
    Гриби перебираємо, миємо. Дрібні гриби залишаємо цілком, великі ріжемо на 2-4 частини. Часник чистимо і ріжемо пластинами. У каструлі нагріваємо воду, додаємо сіль і додаємо гриби. Доводимо до кипіння, знімаємо піну, що утворилася, зменшуємо вогонь і варимо гриби хвилин 15 піну постійно прибираємо. Відвар повинен бути прозорим. Всипаємо всі спеції і варимо ще хвилин 7. Викладаємо гриби в чисті банки шарами, перекладаючи їх часником. Вливаємо в банки з грибами проціджений відвар. І після охолодження закочує банки кришками і ставимо в прохолодне місце на зберігання.