Заморожування овочів у домашніх умовах - прекрасний спосіб отримати взимку масу живильних речовин і вітамінів. Звичайно, при заморожуванні якась частина вітамінів втрачається, але залишилися корисних речовин набагато більше, ніж, приміром, у маринованих овочах або варення.
Домашня заморожування овочів стала можлива завдяки поширенню сучасних морозильних камер, запобігають перетворення продуктів в шматок льоду, порослого інеєм.
Як правильно заморожувати овочі?
Заморожують всі: зелень, кабачки, перець, кукурудзу, капусту, горошок, малину, вишню і т. д. Не підлягають заморожуванню тільки абсолютно водянисті ягоди, такі, як кавун, і деякі види салатів. Щоб овочі і фрукти не перетворилися в крижану кашу, а після розмороження - в місиво, необхідно дотримуватися основних правил, що описують, як правильно заморожувати овочі:
Для заморозки вибираються тільки цілі овочі і ягоди, без пошкоджень шкірки. Перед заморожуванням продукти обов'язково ретельно миються і сушаться, з них видаляються все насіння і кісточки. Так, перець розрізається, очищується від насіння і нарізати кубиками або скибочками. Виняток становлять ягоди. Приміром, вишня миється, сушиться і заморожується у непошкодженому стані. Якщо з вишні вийняти кісточки, вона втратить свою пружність і після заморозки ягоди злипнуться. Деякі овочі піддають бланшированию, тобто їх кип'ятять кілька хвилин. Кип'ятіння вбиває мікроби і речовини, що сприяють окисленню. Овочі після бланшування довше зберігаються. Заморожені овочі і фрукти не псуються протягом 12 місяців, якщо їх зберігати при температурі не вище -18?З, і близько трьох місяців при більш високій температурі. Види заморозки Основні рецепти заморозки овочів припускають два варіанти: суху і шокову заморозку.
Шокове заморожування овочів передбачає швидке заморожування вимитих і висушених овочів: вода, що міститься в плодах, при швидкому заморожуванні не встигає утворити великі кристали, структурна решітка клітин овочів не пошкоджується і після розморожування вони зберігають свою форму і колір, а також до 90% корисних вітамінів. Висушені овочі складаються в пакети і поміщають в морозильну камеру. Шокову заморозку можна провести вдома, за допомогою звичайної морозильної камери і функції «швидка заморозка», яка є в більшості сучасних холодильних пристроїв.
Суха заморожування овочів відбувається трохи інакше: спочатку вимиті і очищені овочі мають рівним тонким шаром на дошці, яку поміщають в морозильну камеру. Вже після того, як овочі замерзнуть, їх зсипають у невеликі пакети. Особливо зручно таким чином заморожувати ягоди. Іноді під сухою заморозкою розуміють функцію холодильника no frost, тому що саме вона забезпечує заморозку без накопичення вологи, тобто без утворення льоду. Зовсім не підходить для шокової і сухої заморозки кавун і салат: з-за великої кількості води збереження цих продуктів без маринування неможливо.
Які овочі заморозити на зиму найзручніше?
По-перше, помідори: вони використовуються для приготування улюбленого багатьма борщу.
По-друге, перець: якщо його не розрізати, взимку можна приготувати фаршировані перці з смачних, повних вітамінів, продуктів. Деякі господині вважають за краще заздалегідь нафарширувати перець, і заморожувати її в готовому вигляді.
По-третє, огірки - неодмінний атрибут будь-якого салату. Взимку салат з літніх овочів, зберегли соковитий смак, особливо корисний.
Зелень, звичайно, не овоч, але також відмінно підходить для заморожування. Приготувати взимку традиційні страви з кінзою? Легко, якщо заздалегідь заготовити кінзу на зиму. Достатньо вимити й обсушити зелень, дрібно нарізати її і розсипати по пакетах.