Малина - виключно корисна і смачна ягода. Для того щоб мати можливість включати в свій раціон малину і в несезон, її заготовляють різними способами, в тому числі, і заморожують. Слід зауважити, що заморожування ягід - один з найбільш оптимальних способів їх заготівлі. Практично при заморожуванні продуктів ми втрачаємо лише незначну частину вітамінів і інших корисних речовин.
Як правильно заморозити свіжу малину?
Звичайно ж, добре, якщо у вас в господарстві є окремий потужний морозильна камера, що забезпечує шокову заморозку, але можна цілком обійтися і сучасним потужним холодильником. Ягоди малини перед заморожуванням обов'язково слід перебрати. Видаляємо листочки, які випадково потрапили комах і переспілі ягоди, залишаємо лише цілі, пружні, неушкоджені. Перед заморожуванням ніжні ягоди малини краще не мити, щоб вони не втратили форму і не пустили сік. Якщо все ж довелося промити - викладіть на серветку, нехай добре обсохнуть. Як краще заморозити малину?
Заморожувати малину краще невеликими порціями: приблизний оптимальний обсяг - склянка на 250-300 мл Висипаємо підготовлені ягоди малини в невеликий пакет, зав'язуємо його на вузлик, після чого поміщаємо в ще один пакет, який міцно зав'язуємо, залишаючи в обох пакетах трохи порожнього простору (такий прийом дозволить ягодам не м'яти). Також можна використовувати сухі чисті пластикові контейнери з кришками. Тепер поміщаємо підготовлені ємності з малиною в лотки морозильного відділення і заморожуємо до повного замерзання. Коли ягоди повністю заморозяться, можна перекласти пакети або контейнери на полиці в морозильній камері і зберігати до наступного врожаю. Заморожену малину краще всього перед вживанням розморожувати при кімнатній температурі. Однак якщо ви плануєте використовувати її для подальшої термічної обробки, можна вдатися до більш активних методів розморожування. Розповімо, що можна приготувати з замороженої (вже розмороженої) малини.
Сметанний пиріг із замороженої малини
Інгредієнти: малина заморожена - близько 400 м; яйце куряче - 2 шт.; сметана - 200 мл; бренді - 1-2 ст. ложки; борошно пшеничне високосортна - 2 склянки; рослинне масло - 100 мл вершкове розтоплене); цукор - близько 100-150 г; сода погашена - 1 щіпка; ваніль - 1 щіпка. Приготування Яйця збиваємо з цукром, додаємо сметану, масло, погашену соду, ваніль, бренді. Потроху подсеивая борошно, замішуємо тісто. Ретельно промешиваем, можна міксером. Тісто повинне вийти рідкуватим. Форму для випічки змащуємо маслом (силіконових форм це не потрібно). Вливаємо в форму половину тіста, зверху викладаємо шар ягід, потім заливаємо тістом і викладаємо другий шар ягід. Випікаємо пиріг в духовій шафі при температурі близько 200 градусів за С протягом 30-40 хвилин. Готовність перевіряємо протикання сірником в середині, вона повинна залишитися сухою. Перед розрізанням злегка остуджуємо. Подаємо зі свіжим чаєм .
Кисіль із замороженої малини
Інгредієнти: малина розморожена - 1 склянка; вода - 1 л; цукор-пісок - 100 г; картопляний або кукурудзяний крохмаль - 4-6 ст. ложок. Приготування Ягоди протремо через сито. У каструльці розчинний у воді цукор і поставимо на вогонь. У невеликій кількості води крохмаль розведемо. Нехай сироп прокипить хвилини 3. Потім вливаємо крохмаль і закладаємо
протерту малинову масу. Акуратно помішуючи, доведемо до кипіння. Подавати кисіль найкраще в теплому вигляді.
Компот із замороженої малини
Приготування Кип'ятити компот не будемо, бо інакше втратимо вітамін С, якого в замороженій малині багато. Краще розморожену природним способом малину закладемо в термос і заллємо окропом або ще краще - водою при температурі не вище 80-70 градусів за С (є сучасні електрочайники, які забезпечують контрольований нагрів). Потримаємо в термосі мінімум протягом 20 хвилин, нехай компот настоїться. Цукор - хочете - додавайте, хочете - ні, без нього корисніше.