Баклажани, які в народі ще іноді називають синенькими, люблять багато. І любов виражена не тільки в ласкавому назві, але і в різноманітності заготовок з баклажанів на зиму. Рецепти не обмежуються давно відомої ікрою: з баклажанів роблять консервовані салати, їх фарширують і навіть роблять такі заготовки на зиму, які за смаком гриби нагадують. Зацікавилися? Тоді шукайте нижче рецепти цих чудових заготовок з баклажанів, які будуть бажаними гостями на вашому столі всю зиму.
Консервовані баклажани по-корейськи
Хочете приготувати на зиму гострі баклажани? Тоді спробуйте зробити їх по-корейськи.
Інгредієнти: баклажани - 2 кг; великий ріпчаста цибуля - 3 шт.; червоний болгарський перець - 500 г; велика морква - 3 шт.; часник - 1 головка; кінза (петрушка) - 1 пучок; цукор - 2 ст. ложки; оцет 9% - 100 мл; цукор - 2 ст. ложки; перець гіркий - 1 шт.; приправа для корейської моркви - за смаком; соняшникова олія - 100 мл Приготування Баклажани відварюємо в підсоленій воді, даємо охолонути й нарізаємо кубиками. Цибулю і перець нарізаємо соломкою, моркву натираємо на тертці для корейської моркви (або на крупній тертці). Зелень і часник подрібнюємо. Все змішуємо, додаємо цукор, сіль, оцет, приправу і масло. Перемішуємо і утрамбовуємо салат, і відправляємо його на 2 години в холодильник настоюватися. Після салат розкладаємо по банках і стерилізуємо 20 хвилин банки об'ємом 05 літра, і 25-30 хвилин - літрові банки.
Баклажани, як гриби на зиму
Приготовлені таким способом баклажани на смак дуже нагадують мариновані грибочки, спробуйте.
Інгредієнти: баклажани - 1 кг; часник - 3-4 зубчики; рослинне масло - 100 г; перець гострий - 1 стручок; сіль - 100 г; вода - 1 літр; яблучний оцет 5% - 150 мл Приготування Вимиті баклажани нарізаємо на кружечки товщиною 15-2 див. Отримані гуртки ділимо на 4 частини. Складаємо баклажани в миску, додаємо 2 ст. ложки солі і заливаємо водою. Залишаємо їх у такому вигляді на 40-60 хвилин.
Наливаємо в каструлю воду, кладемо сіль і кип'ятимо. Після наливаємо оцет і знову кип'ятимо. Баклажани промиваємо від солі і поміщаємо в каструлю, де кипить маринад. Відварюємо 3-4 хвилини. Після баклажани дістаємо з розчину і даємо воді стекти. Після обсмажуємо 3 хвилини в киплячій олії. Перед готовністю додаємо роздавлений часник і дрібно нарізаний перець.
Гарячі баклажани розкладаємо по стерильним банкам. Банки закриваємо кришками, ставимо, закутуємо рушником і залишаємо остигати. Банки можна закатати металевими кришками або взяти хороші поліетиленові (не звичайні, а для консервації).
Фаршировані баклажани
Чудова закуска на зиму виходить з фаршированих баклажанів. Ось рецепт її приготування.
Інгредієнти: баклажани; часник; морква; петрушка; лавровий лист; чорний перець горошком; сіль - на 1 літр води 1 ст. ложка. Приготування Наливаємо в каструлю воду, солимо за смаком і кип'ятимо. Баклажани проколюємо в декількох місцях виделкою і кладемо в киплячу воду. Злегка відварюємо, слідкуючи, щоб синенькі не стали занадто м'якими. Баклажани дістаємо з води, даємо їй стекти і надрізаємо вздовж, не до кінця. Розкладаємо баклажани на дошці, придавлюємо зверху ще однієї, щоб вся зайва вода скла.
Натираємо на дрібній тертці моркву. Петрушку і часник подрібнюємо і змішуємо з морквою. Дістаємо баклажани з-під гніту, трохи солимо всередині і начиняємо сумішшю. Далі складаємо фаршировані синенькі в емальовану каструлю, заливаємо холодною прокип'яченим розсолом і залишаємо в теплому (не на сонці!) місце на 3 дня.
Прожарюємо рослинне масло. Готуємо банки, в яких будуть зберігатися баклажани. Дістаємо баклажани з розсолу, швидко занурюємо в гаряче масло і відразу ж складаємо в банку. Баклажани складаємо до верху банки, заливаємо рослинним маслом і закриваємо щільною поліетиленовою кришкою. Зберігаємо заготовку в холодильнику або льосі.