Ніхто не посперечається, що однією з найбільш улюблених закусок на зимовому столі, є солоні або мариновані огірочки. Так що практичний кожна поважаюча себе господиня вважає своїм обов'язком подбати про наявність даного виду консервації в будинку. Але крім соління і маринування є й інші рецепти домашніх заготовок з огірків на зиму, наприклад, огірки по-корейськи або консервовані салати.
Салат з огірків і помідорів
Влітку всі люблять поласувати салатик з помідорів і огірків. Але салати з огірків і помідорів можуть виступити і в ролі заготовки на зиму. Для банки об'ємом 1 літр знадобляться наступні продукти.
Інгредієнти: огірки - 3 шт.; оцет 9% - 2 ст. ложки; цукор - 1 ч. ложка; цибуля ріпчаста - 1 шт.; сіль - 2 ч. ложки; помідори - 1 шт.; вода; рослинне масло - 2 ч. ложки. Приготування На дно банки виливаємо масло. Огірки, помідори і цибулю ріжемо кільцями і викладаємо шарами в банку. Зверху додаємо кілька зубчиків часнику. Далі кладемо цукор, виливаємо оцет і заливаємо все кип'яченою водою так, щоб вона покрила овочі. Накриваємо банку кришкою, стерилізуємо 15-20 хвилин і закатуємо.
Салат з огірків Але огірки і без помідор хороші, а якщо ви думаєте також, то спробуйте зробити ось такий салатик з огірків, цибулі і зелені.
Інгредієнти: огірки - 5 кг; цибуля ріпчаста - 1 кг; кріп - 300 г; цукор - 5 ст. ложок; петрушка (кінза) - 200 г; рослинна олія - 05 л; оцет 9% - 1 склянка; сіль - 2 ст. ложки; лавровий лист, чорний перець горошком. Приготування Вимиті огірки розрізаємо вздовж і впоперек на невеликі скибочки. Ошпарюємо окропом і подрібнюємо зелень, цибулю ріжемо кільцями. Всі овочі перемішуємо і залишаємо на півгодини. У велику каструлю вливаємо оцет, олію, додаємо сіль, цукор і прянощі, кладемо огірки з зеленню і цибулею. Ставимо каструлю на вогонь і доводимо до кипіння, не забуваючи помішувати. Як тільки огірочки починають міняти колір, знімаємо салат з вогню і гарячим розкладаємо по стерильним банкам, сік має покривати овочі. Банки закатуємо кришками (стерилізувати не треба), перевертаємо догори дном і залишаємо остигати.
Огірки на зиму по-корейськи
Якщо набридли звичайні заготовки з огірків, спробуйте зробити
на зиму смачні огірки по-корейськи.
Інгредієнти: огірки - 3 кг; морква - 1/2 кг; часник - 2 головки; сіль 1 1/2 ст. ложки; оцет 9% - 250 мл; цукор - 1/2 склянки; рослинне масло - 250 мл; приправа для корейської моркви - 30 р. Приготування Вимиті огірки розрізаємо на 4 частини, якщо огірочки попалися великі, то ріжемо ще дрібніше - на 6-8 частин. Моркву натираємо на тертці для корейської моркви, часник пропускаємо через прес. Змішуємо овочі, додаємо інші інгредієнти, ще раз все перемішуємо і накриваємо кришкою. Ставимо маринуватися на добу в прохолодне (не холодильник) місце. За цей час огірочки потрібно кілька разів перемішати. Після розкладаємо огірки по стерильним банкам, заливаємо утворився розсолом, накриваємо кришками і стерилізуємо (для банок об'ємом 05 літра вистачить 15 хвилин). Потім банки і закатуємо залишаємо в теплому місці, поки повністю не охолонуть. Зберігати такі огірочки потрібно у прохолодному місці.
Солодкі консервовані огірки на зиму
Хто сказав, що огірки повинні бути обов'язково солоними? Нічого подібного!
Їх можна зробити навіть соковитими і ароматними.
Інгредієнти: огірки - 600 г; оцет 9% - 60 г; вода - 1 літр; кориця мелена - на кінчику ножа; цукор - 300 г; перець чорний запашний - 3-5 шт.; гвоздика - 3-5 бутонів. Приготування Огірочки потрібні дрібні (корнішони), однакові за розміром. Ретельно вимиті огірки бланшируем 3-4 хвилини в киплячій воді і тут же охолоджуємо, опускаючи в холодну воду. Змішуємо воду, цукор і прянощі, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Далі зменшуємо вогонь і варимо заливку ще 10 хвилин. Після огірки розкладаємо у стерильні банки, вливаємо оцет і заливаємо розсолом. Банки накриваємо кришкою і стерилізуємо. Для банок об'ємом 05 літра потрібно 8-10 хвилин, літровим буде достатньо 10-12 хвилин.