Ікра з кабачків - досить популярна в нашій країні овочева закуска. Особливо у холодну пору року так добре відкрити баночку ікри і приготувати бутерброди - це швидко і смачно. Можна, звичайно, купити кабачкову гру промислового приготування в магазині, але краще заготовити її самостійно. Як приготувати кабачкову ікру? Є безліч рецептів і способів.
Варіант 1 Інгредієнти: 3-4 кг кабачків (бажано молодих) 1 кг цибулі 1 кг моркви томат-пюре сіль оцет 9% 300-400 мл рослинного масла для обсмажування. Приготування: Кабачки, моркву і цибулю почистимо, наріжемо і обсмажимо окремо. Сильно не засмажуємо. Потім всі обсмажені інгредієнти закладаємо в комбайн частинами і подрібнюємо до стану однорідного пюре.
Тепер викладаємо пюре в одну ємність (великий казан) і ретельно перемішуємо.
Казан ставимо на найменший вогонь і тушкуємо хвилин 40 (в ході процесу гасіння ікру періодично помішуємо, щоб уникнути пригорання).
Хвилин через 20 після початку гасіння додаємо 1 столову ложку оцту, 2-4 столові ложки томат-пасти і солимо за смаком. Все перемішуємо і починаємо викладати ікру в стерилізовані банки, які закручуємо. Банки, перевернувши, закутуємо старою ковдрою і залишаємо на добу, після чого можна поставити їх на стелаж в льох або на засклений балкон.
Ікра з кабачків на зиму - дуже розумна і вигідна заготовка.
Варіант 2 Ось ще один рецепт смачної кабачкової ікри.
Інгредієнти: 4-5 молодих кабачків середнього розміру 2-4 великих щільних червоних помідора 2 червоних солодких перцю 1 перець чилі гострий червоний пучок кропу (можна додати і іншої зелені) 4-5 зубчиків часнику сіль соняшникова олія спеції за смаком. Приготування: Спочатку добре подрібнити цибулю і обсмажимо його в сковороді на олії. Почистимо кабачки і подрібнити ножем або прокрутимо їх через м'ясорубку з великою насадкою (можна використовувати комбайн або чоппер). Наллємо на дно казана трохи олії і викладемо туди подрібнену масу кабачків, будемо гасити хвилин 5 хвилин, після чого додати обсмажену цибулю, перемішати і будемо гасити до готовності. За 10 хвилин до кінця процесу подрібнити перець і помідори. Хвилини за 3-4 до кінця процесу додамо подрібнені зелень і часник, додаємо сухі спеції, підсолимо, перемішаємо і накриємо кришкою. Дамо охолонути і можна подавати.
Ікра з баклажанів і кабачків
Інгредієнти: 5 кг баклажанів 2 кг червоних помідорів 2 кг (бажано, нестарих) кабачків 1 кг цибулі 300 грам часнику 250 грам рослинного масла сіль за смаком. Приготування: Баклажани злегка проваримо в підсоленій воді і дрібно наріжемо. Кабачки очистимо від шкірки, насіння і наріжемо шматочками. Морква натремо на крупній тертці. Очищений цибулю і помідори дрібно наріжемо. Можна, звичайно ж, для подрібнення овочів
використовувати комбайн або чоппер. Змішаємо кабачки, цибуля, томати та моркву, пропассеруем на рослинному маслі (у великому казані). Додамо в казан баклажани, посолити і перемішати. Поставимо казан на вогонь і протушкуйте протягом 30-40 хвилин. Подрібнений часник додамо в самому кінці. Киплячу масу викладемо в чисті банки, накриємо кришкою і пропастеризуем літрові банки 30 хвилин, півлітрові - 20 хвилин. А тепер можна закочувати. Банки перевертаємо і закутуємо на добу.
Консервування кабачкової ікри взагалі процес нескладний. Оцет слід брати тільки білий, 6 - або 9-відсотковий.
Ікру треба укладати тільки в добре простерилізовані (над водяною парою хвилини 3-4) банки і використовувати тільки простерилізовані (прокип'ячені хвилин 5) кришки. Можна, звичайно ж, простерилізувати ікру в банках під кришками для надійності, але основна маса господинь обходиться без цього - консервована кабачкова ікра при дотриманні режиму приготування і пропорцій рецепта зберігається цілком непогано до наступного літа.