Вернуться назад Распечатать

Ікра кабачкова на зиму

Ікра кабачкова на зиму
Ікра з кабачків - досить популярна в нашій країні овочева закуска. Особливо у холодну пору року так добре відкрити баночку ікри і приготувати бутерброди - це швидко і смачно. Можна, звичайно, купити кабачкову гру промислового приготування в магазині, але краще заготовити її самостійно. Як приготувати кабачкову ікру? Є безліч рецептів і способів.
Варіант 1
Інгредієнти:

  • 3-4 кг кабачків (бажано молодих)

  • 1 кг цибулі

  • 1 кг моркви

  • томат-пюре

  • сіль

  • оцет 9%

  • 300-400 мл рослинного масла для обсмажування.


  • Приготування:
    Кабачки, моркву і цибулю почистимо, наріжемо і обсмажимо окремо. Сильно не засмажуємо. Потім всі обсмажені інгредієнти закладаємо в комбайн частинами і подрібнюємо до стану однорідного пюре.
    Тепер викладаємо пюре в одну ємність (великий казан) і ретельно перемішуємо.
    Казан ставимо на найменший вогонь і тушкуємо хвилин 40 (в ході процесу гасіння ікру періодично помішуємо, щоб уникнути пригорання).
    Хвилин через 20 після початку гасіння додаємо 1 столову ложку оцту, 2-4 столові ложки томат-пасти і солимо за смаком. Все перемішуємо і починаємо викладати ікру в стерилізовані банки, які закручуємо. Банки, перевернувши, закутуємо старою ковдрою і залишаємо на добу, після чого можна поставити їх на стелаж в льох або на засклений балкон.
    Ікра з кабачків на зиму - дуже розумна і вигідна заготовка.
    Варіант 2
    Ось ще один рецепт смачної кабачкової ікри.
    Інгредієнти:

  • 4-5 молодих кабачків середнього розміру

  • 2-4 великих щільних червоних помідора

  • 2 червоних солодких перцю

  • 1 перець чилі гострий червоний

  • пучок кропу (можна додати і іншої зелені)

  • 4-5 зубчиків часнику

  • сіль

  • соняшникова олія

  • спеції за смаком.


  • Приготування:
    Спочатку добре подрібнити цибулю і обсмажимо його в сковороді на олії. Почистимо кабачки і подрібнити ножем або прокрутимо їх через м'ясорубку з великою насадкою (можна використовувати комбайн або чоппер). Наллємо на дно казана трохи олії і викладемо туди подрібнену масу кабачків, будемо гасити хвилин 5 хвилин, після чого додати обсмажену цибулю, перемішати і будемо гасити до готовності. За 10 хвилин до кінця процесу подрібнити перець і помідори. Хвилини за 3-4 до кінця процесу додамо подрібнені зелень і часник, додаємо сухі спеції, підсолимо, перемішаємо і накриємо кришкою. Дамо охолонути і можна подавати.
    Ікра з баклажанів і кабачків
    Інгредієнти:

  • 5 кг баклажанів

  • 2 кг червоних помідорів

  • 2 кг (бажано, нестарих) кабачків

  • 1 кг цибулі

  • 300 грам часнику

  • 250 грам рослинного масла

  • сіль за смаком.


  • Приготування:
    Баклажани злегка проваримо в підсоленій воді і дрібно наріжемо. Кабачки очистимо від шкірки, насіння і наріжемо шматочками. Морква натремо на крупній тертці. Очищений цибулю і помідори дрібно наріжемо. Можна, звичайно ж, для подрібнення овочів
    Ікра кабачкова на зиму
    використовувати комбайн або чоппер. Змішаємо кабачки, цибуля, томати та моркву, пропассеруем на рослинному маслі (у великому казані). Додамо в казан баклажани, посолити і перемішати. Поставимо казан на вогонь і протушкуйте протягом 30-40 хвилин. Подрібнений часник додамо в самому кінці. Киплячу масу викладемо в чисті банки, накриємо кришкою і пропастеризуем літрові банки 30 хвилин, півлітрові - 20 хвилин. А тепер можна закочувати. Банки перевертаємо і закутуємо на добу.
    Консервування кабачкової ікри взагалі процес нескладний. Оцет слід брати тільки білий, 6 - або 9-відсотковий.
    Ікру треба укладати тільки в добре простерилізовані (над водяною парою хвилини 3-4) банки і використовувати тільки простерилізовані (прокип'ячені хвилин 5) кришки. Можна, звичайно ж, простерилізувати ікру в банках під кришками для надійності, але основна маса господинь обходиться без цього - консервована кабачкова ікра при дотриманні режиму приготування і пропорцій рецепта зберігається цілком непогано до наступного літа.