Мало хто знає, що є дивовижне рослина, що відноситься до сімейства цибулевих, але пахне, як часник. Яке одним з перших з'являється з-під снігу, містить безліч вітамінів, мінералів і фітонцидів. Рослина це - черемша. У даній статті ми розглянемо, як замаринувати черемшу на зиму.
Черемша маринована - рецепт
Інгредієнти: молоді пагони черемші - 300 г; вода - 1 літр; журавлина - 2 ст. ложки; оцет 9% - 100 мл; цукор - 2 ст. ложки; сіль - 1 ст. ложка; Приготування Журавлину ми візьмемо виключно як прикраса, ніякого особливого практичного значення вона в собі не несе. Черемша маринована - ідеальний спосіб зберегти вітаміни цієї рослини на довгий термін.
Ми домагаємося не тільки збереження корисних властивостей, але і щоб страва була красивою, апетитним. Для цього необхідно взяти найперші молоді пагони черемші, з нерозпустилися до кінця листочками.
Банку і кришки необхідно простерелизовать кілька хвилин. Стебла добре промити і обрізати за розміром банки. Перед тим, як маринувати черемшу на зиму, рекомендується вимочити її кілька годин у воді. Це прибирає зайву гіркоту і робить смак більш делікатним. Підготовлену і обрізану до потрібного розміру черемшу покласти в банку і додати кілька ягід журавлини. Після цього необхідно приготувати маринад.
Для цього літр води доводимо до кипіння, додаємо сіль і цукор, чекаємо повного їх розчинення. В отриманий розсіл додаємо оцет, ретельно перемішуємо. Отриманим маринадом залити черемшу в банках і закатати кришками.
Черемша маринована по-корейськи
Для любителів гострих відчуттів (в прямому сенсі цього слова) підійде черемша, маринована по-корейськи. Для цього необхідно в рівних пропорціях змішати воду, цукор і оцет рисовий, додати до них сіль і корейські спеції (по 1 ст. ложці), а також 15 ч. Ложки червоного перцю. Маринувати також як і звичайну. Після цього необхідно дати суміші охолонути і поставити в прохолодне місце.
А якщо ви затятий любитель гострих корейських закусок, то не залиште без уваги рецепти моркви по-корейськи і пекінської капусти .
Черемша стала популярна не тільки завдяки своєму незвичайному для цибулі смаком часнику. З'являючись з-під снігу однією з перших, вона використовувалася нашими предками для відновлення вітамінного запасу організму, витраченого за зиму. Ареал її поширення захоплює всю Європу, Росію, Кавказ і Туреччину. Росте в тінистих, прохолодних, добре забезпечених водою місцях: на заливних лугах, в лісах, по берегах річок і озер.
Листя черемші містять величезну кількість фітонцидів, які мають антибактеріальну та протимікробну дію, зміцнюють імунітет і допомагають боротися з простудними захворюваннями. Між тим, черемша маринована має й інші корисні властивості: що міститься в пагонах величезна кількість вітаміну С було відомо нашим предкам, і вона застосовували черемшу для боротьби з цингою. Крім цього, черемша маринована принесе користь людям, що страждають високим тиском і підвищеним рівнем холестерину в крові. Вона очищає кров, запобігає утворенню холестеринових бляшок, знижує тиск і покращує роботу серця.
У Середні століття вважалося,
що черемша здатна захищати від холери, цинги і чуми. І це правда. Як відомо, від чуми в середині 14 століття в Європі загинуло близько 25 мільйонів чоловік. Враховуючи щільність населення, це стало справжньою катастрофою - тоді померла 1/3 частина населення. Причинами таких катастроф ставала моторошна антисанітарія, тому черемша дійсно могла надавати величезну користь жителям середньовічної Європи. В ній містяться фітонциди, ефірні олії корисні речовини не тільки «вітамінна бомба», але і ефективний засіб для боротьби з паразитами, мікробами і бактеріями, нападниками на людський організм.