Серед всіх заготовок на зиму солянка грибна займає практично лідируючі позиції за кількістю банок в запаси однієї господині. Зручне страва може виступити в якості гарніру на швидку руку, або самостійного страви.
Для приготування грибної солянки можна використовувати практично будь-які гриби, головне щоб вони були безпечні для здоров'я і правильно приготовані, а от з тим, як готувати грибну солянку, ми і розберемося в цій статті.
Рецепт грибний солянки на зиму
Це рецепт класичної домашньої грибний солянки з капустою і томатами. Овочевий склад блюда, ви можете варіювати за власним смаком.
Інгредієнти: томати - 1 кг; гриби - 500 г; капуста - 1 качан; цибуля ріпчаста - 3 шт.; сіль, перець - за смаком. Приготування Гриби нарізаємо скибочками і проварюємо, якщо вони були зібрані в лісі, протягом 5-7 хвилин. Капусту шаткуємо й припускаємо з перекрученими в м'ясорубці томатами. На окремій сковороді смажимо цибулю до золотистого кольору, додаємо до нього проварені гриби, і тримаємо на сковороді до повного випаровування рідини.
Змішуємо вміст обох сковород і тушкуємо під кришкою протягом 30-40 хвилин, додавши приправ, якщо потрібно.
Заправити готову солянку можна столовою ложкою оцту і невеликою кількістю червоного гострого перцю. Тепер солянку можна розкладати по простерилизованним банкам і закочувати.
Грибна солянка на зиму без капусти
Тим, хто хоче зберегти максимум грибів в солянці, або з якихось причин не любить капусту, радимо спробувати такий рецепт.
Інгредієнти: гриби - 2 кг; ріпчаста цибуля - 4 шт.; томатна паста - 250 г; рослинна олія; болгарський перець - 1 кг; сіль, перець - за смаком; лавровий лист. Приготування Гриби обсмажуємо на сковороді разом з цибулею до м'якості і повного випаровування вологи. На окремій сковороді обсмажуємо нарізану соломкою болгарський перець, додаємо його до цибулі з грибами і заправляємо томатною пастою з половиною склянки води. Тушкуємо суміш 25-30 хвилин, не забувши приправити сіллю, перцем і додавши лавровий лист.
Готову солянку розкладаємо по банках і закатуємо, не забувши залишити пару столових ложок на пробу.
Грибна солянка на зиму з опеньків
Готувати грибну солянку можна не тільки з одним видом грибів, рецепт можна доповнити цілим грибним міксом, або зупиниться на парі видів. Грибна солянка по цьому рецепту виходить в міру пряної і солонуватою, за рахунок додавання гвоздики і солоного огірка.
Інгредієнти: опеньки - 500 г; лисички - 500 г; цибуля ріпчаста - 3 шт.; рослинна олія; солоні огірки - 250 г; томати - 2 кг; капуста - 1/2 качана; гвоздика - 2 шт.; сіль, перець - за смаком. Приготування Опеньки й лисички ретельно чистимо від бруду і проварюємо в підсоленій воді 5-7 хвилин, остуджуємо і крупно нарізаємо.
Ріпчасту цибулю подрібнюємо і смажимо на олії разом з грибами, додаємо до суміші подрібнені томати, крупно натертий огірок дрібно нашатковану капусту, залишаємо тушкуватися на 45-50 хвилин, або до тих пір, поки капуста не стане м'якою. Не забудьте
також приправити солянку за смаком і додати духмяних прянощів, наприклад, гвоздики.
За цим же рецептом можна приготувати грибну солянку на зиму в мультиварці, для цього всі овочі необхідно спочатку обсмажити на рослинному маслі, використовуючи відповідний режим, а потім перемкнутися на «Випічку» і протушкувати солянку 1 годину, періодично перемішуючи всі інгредієнти.
Готову страву можна вживати відразу ж, або закатати в попередньо простерилізовані банки.
Любителям цієї страви також рекомендуємо спробувати м'ясну або рибну солянку , рецепти приготування яких є на нашому сайті.