Консервація дуже виручає, коли хочеться урізноманітнити зиязикай стіл смачними овочевими стравами. У сезон зробиш заготовки, а потім всю зиму горя не знаєш - відкриєш баночку, ось і готово доповнення до будь-якого гарніру. Зараз ми розповімо, як приготувати солянку з капусти на зиму.
Солянка з капусти на зиму з огірками
Інгредієнти: білокачанна капуста - 15 кг; огірки - 1 кг; помідори - 1 кг; цибуля ріпчаста - 1 кг; солодкий перець - 1 кг; морква - 1 кг; рослинне масло - 120 мл; цукор - 1 склянка; оцет - 100 мл; сіль - 4 ч. ложки; чорний перець горошком, лавровий лист - за смаку. Приготування Всі овочі спочатку добре миємо під проточною водою, а потім обсушуємо і очищаємо. Капусту дрібненько шаткуємо, перець нарізаємо півкільцями, цибулю - кубиками, а моркву тремо на крупній тертці. Огірки з помідорами також ріжемо кубиками. Всі підготовлені інгредієнти складаємо у велику каструлю. Зверніть увагу - вона повинна бути емальованому. Додаємо до овочів рослинна олія, цукор, сіль і спеції. Доводимо масу до кипіння і потім зменшуємо вогонь і варимо солянку близько 1 години. При цьому хвилин за 5 до закінчення варіння вливаємо оцет і перемішуємо. Готову солянку розкладаємо по заздалегідь підготовленим стерильним банкам і закатуємо. Потім перевертаємо і залишаємо до охолодження. Зберігати таку консервацію потрібно у прохолодному місці.
Солянка з капусти на зиму в мультиварці
Інгредієнти: гриби - 300 г; цибуля - 2 шт.; морква - 2 шт.; капуста - 1 кг; часник - 2 зубчики; томатний соус - 1 склянка; рослинна олія - 2/3 склянки; сіль - 1 ст. ложка; цукор - 1 ст. ложка; оцет - 2 ст. ложки; лавровий лист - 2 шт. Приготування Цибулю дрібно ріжемо, моркву тремо на тертці. Капусту тонко шаткуємо, трохи солимо і добре мнемо руками. В мультиварці виставляємо режим «Випічка», час приготування - 30 хвилин. У каструлю вливаємо близько 20 мл рослинної олії, викладаємо цибулю, обсмажуємо його близько 10 хвилин, потім додаємо моркву і готуємо ще 5 хвилин. Тепер викладаємо капусту, додаємо олію і обсмажуємо залишився. Вливаємо в каструлю мультиварки томатний соус, цукор, сіль, лавровий лист і в режимі «Гасіння» готуємо 1 годину. У готову солянку вливаємо оцет, перемішуємо і розкладаємо її по стерильним банкам і закатуємо.
Солянка з капусти з баклажанів на зиму
Інгредієнти: капуста білоголова 3 кг; морква - 1 кг; помідори - 2 кг; цибуля - 1 кг; баклажани - 1 кг; рослинне масло - 300 г; оцет - 100 мл; сіль - за смаком. Приготування Капусту шаткуємо, помідори пропускаємо через м'ясорубку, цибулю можна нарізати півкільцями, а можна - кубиками. Так само і моркву можна потерти на тертці, а можна порізати півкільцями або соломкою. Баклажани ріжемо котелочками. Тепер всі інгредієнти складаємо у велику каструлю, додаємо сіль і тушкуємо близько 1 години, потім вливаємо оцет, доводимо солянку знову до кипіння. Тепер розкладаємо її по стерилізованим банкам, закочує їх, закутуємо і залишаємо до охолодження.
Солянка з капусти на зиму з грибами
Інгредієнти: капуста білокачанна - 35 кг; гриби - 5 кг; цибуля ріпчаста - 2 кг; помідори - 2 кг; масло рослинне - 3 склянки; сіль - 8 ст. ложок; чорний перець горошком і запашний перець - за смаком. Приготування Гриби миємо і чистимо. Потім відварюємо їх в киплячій воді близько 10 хвилин. Цибулю ріжемо півкільцями і обсмажуємо на рослинному маслі близько 12-15 хвилин. Відварюємо гриби в киплячій воді приблизно 10 хвилин. Якщо немає великої ємності, в яку відразу увійде весь цибулю, то його можна обсмажувати частинами.

Тепер нарізаємо капусту. І складаємо її разом з цибулею у велику каструлю, додаємо нарізані кубиками помідори і гриби. Також висипаємо сіль, вливаємо рослинне масло і все добре перемішуємо. Тушкуємо отриману суміш близько 50 хвилин, а потім розливаємо його по стерильним банкам. За бажанням в кожну баночку можна додати кілька горошин запашного і чорного перцю. Тепер банки накриваємо стерильними кришками, але не закочує, а ставимо їх у велику каструлю з водою стерелизоваться. Після закипання води стерилізуємо банки : пів-літрові-25 хвилин, літрові - 40 хвилин. І лише після цього можна закочувати. Перевертаємо банки з грибний солянкою догори дном, закутуємо їх і залишаємо приблизно на 24 години, а потім вже прибираємо на зберігання.