Солянка овочева - прекрасний варіант заготовки на зиму. Такі домашні консерви, безумовно, знайдуть своє місце на вашому столі холодну пору року. Солянку можна вживати в холодному вигляді як салат, або гарячому, можна додавати в супи, подавати з м'ясними та рибними стравами і практично з будь-яким гарніром.
Заготовляємо овочеву солянку восени, під час масового дозрівання овочів. Одним з основних інгредієнтів у цій закусці повинна бути білокачанна капуста.
Розповімо, як приготувати збірну тушковану овочеву солянку зі свіжої капусти і стручкової квасолі.
Солянка овочева з капусти і стручкової квасолі
Інгредієнти: білокачанна капуста; спаржева квасоля; морква; ріпчасту цибулю, томат-паста; рослинна олія (соняшникова); спеції (чорний перець-горошок, лавровий лист, гвоздичка); сіль. Приготування Стручки квасолі покладемо в друшляк, промиємо в проточній воді, обсушим, очистимо від волокон і разрежем кожен поперек на 3 частини.
Підготовлену квасолю опустимо в киплячу підсолену воду і відваримо протягом 15 хвилин, а потім відкинемо на друшляк, щоб рідина стекла.
Нашинкуем капусту тонкою соломкою і заллємо її окропом. Залишимо на 15 хвилин, щоб пропарилася. Отцедим рідина, а капусту викладемо на сковороду з маслом і протушкуйте протягом 10-12 хвилин, не більше. Очищену моркву натремо на крупній тертці, а краще - на тертці для приготування моркви по-корейськи.
Спассеруем моркву на сковороді в олії до м'якості. Лук очистимо й тонко нашинкуем, обсмажимо його на маслі до легкого зміни відтінку. Овочі з'єднаємо у великому казані, підсолимо, додамо спеції і томатний соус і протушкуйте все разом протягом 15 хвилин.
Готову солянку розкладемо в стерилізовані скляні банки. Накриємо їх прокип'яченими кришками, поставимо в таз і простерилизуем в киплячій воді. Якщо ємність 05 л - 15 хвилин, якщо 1 л - протягом 20-25 хвилин. Закрутимо кришки на банках або закотимо, перевернемо і накриємо старою ковдрою на добу. Солянка з капусти на зиму готова! Зберігати краще в сухому прохолодному місці при невисокій, але плюсовій температурі.
Овочева солянка з грибами
Інгредієнти: білокачанна капуста - 4 кг; гриби свіжі (наприклад, маслюки) - 2 кг; ріпчаста цибуля - 1 кг; морква - 1 кг; томат-паста - 05 л; масло рослинне - близько 1 л; сіль - 2 ст. л. без гірки»; оцет 6 або 9% з розрахунку 1 ст. л. на 05-літрову банку. Приготування Промиваємо і гриби чистимо, після чого відварюємо в підсоленій воді протягом 30 хвилин. Відварені гриби спочатку відкидаємо на друшляк, а потім переміщаємо в каструлю, в якій будемо готувати солянку.
Нарізаємо цибулю чверть кільцями. Шаткуємо капусту. У сковороді розігріваємо трохи рослинного масла і злегка обсмажуємо цибулю.
Очищену моркву тремо на тертці. Окремо обсмажуємо моркву.
Змішуємо цибулю і моркву з капустою. Додаємо нарізані гриби і томатний соус. Вливаємо олію, ретельно перемішуємо і залишаємо на півгодини. Ставимо каструлю на слабкий вогонь і готуємо протягом 20 хвилин після закипання. Періодично помішуємо, до кінця процесу солимо.
Готову солянку розкладаємо в стерилізовані банки. У кожну банку місткістю 05 л заливаємо зверху 1 ст. ложку оцту (в 1-літрову - 2 ст. ложки, відповідно). Закатуємо, перевертаємо і закутуємо ковдрою на добу. Грибна солянка на зиму готова!