Маринована або квашена капуста з буряком - приголомшлива заготівля на зиму і відмінний «зиязикай» салатик, якому зберігається багато вітамінів, необхідних нашому організму в холодну пору.
Гостра капуста з буряком по-грузинськи на зиму
Інгредієнти: буряк - 1 шт.; морква - 2 шт.; хрін - 50 г; свіжа білокачанна капуста - 2 кг; часник - 4 зубчики. Для маринаду:
кип'ячена вода - 1 ст.; цукровий пісок - 05 ст.; рослинна олія - 05 склянки; столовий оцет 6 % - 05 ст.; сіль - 1 ст. ложка. Приготування Отже, капусту гарненько миємо і знімаємо з неї верхні листки. Потім крупно шаткуємо, або нарізаємо квадратиками. Сирий буряк, моркву і перець очищаємо і подрібнюємо на корейській тертці. Зубчики часнику очищаємо від лушпиння, дрібно шаткуємо і змішуємо всі підготовлені овочі в глибокій мисці. Далі беремо невелику каструльку, наливаємо в гарячу воду, додаємо масло, оцет, насипаємо цукровий пісок і кладемо сіль. Ставимо на середній вогонь, доводимо до кипіння і варимо до тих пір, поки не розчиниться весь цукор. Далі викладаємо капусту з овочами в банки, заливаємо приготовленим маринадом, закриваємо кришкою і залишаємо при кімнатній температурі на 3-4 години.
Готову мариновану капусту по-грузинськи подаємо до столу з будь-якими картопляними, м'ясними стравами, а також додаємо в салати та інші закуски. Незважаючи на те, що ми заливаємо капусту гарячим маринадом, вона все одно залишається хрусткою, малосольною і зовсім не гіркою. А часник надає їй приємну гостринку і пікантність.
Квашена капуста з буряком на зиму
Інгредієнти: білокачанна свіжа капуста - 5 кг; буряк - 500 г; велика сіль - 150 р. Приготування Капусту нашинковиваем не дуже дрібно, видаливши попередньо кочережки. Буряк чистимо, натираємо на крупній тертці. Тепер готуємо ємність для квашення - найкраще для цього підійде невеликий дерев'яний бочонок. Якщо ж його немає, можете взяти будь-яку скляну тару.
На дно укладаємо кілька цілих капустяних листочків і насипати тонкий шар солі. Потім викладаємо шар капусти, невеликий шар тертого буряка, посипаємо сіллю і приминаем всі дерев'яним товкачем. Потім знову кладемо капусту з буряком, посипаємо сіллю і знову наминати. Таким чином, заповнюємо весь бочонок. Притискаємо капусту зверху дерев'яною кришкою і придавлюємо вантажем.
Приблизно через добу обережно протикаємо масу в декількох місцях великої виделкою так, щоб здався утворився за цей час розсіл. Через 3 дні виносимо капусту в холодне місце, а приблизно через 5 днів вона буде повністю готова.
Капуста по-корейськи на зиму з буряком
Інгредієнти: білокачанна капуста - 1 шт.; буряк - 1 шт.; часник - 3 зубчики; цибулина - 1 шт. Для маринаду:
кип'ячена вода - 1 л; сіль - 2 ст. ложки; цукор - 05 склянки; рослинна олія - 05 склянки; оцет 9 % - 50 мл; лавровий лист - 2 шт.; чорний перець горошком - 5 шт. Приготування Капусту білокачанну миємо, нарізаємо на маленькі квадрати. Буряк чистимо і шаткуємо разом з часничком тонкою соломкою. Ріпчасту цибулю нарізаємо дрібними кубиками або півкільцями. Всі інгредієнти перемішуємо в глибокій мисці. Тепер готуємо маринад: змішати в каструлі воду з сіллю, цукром, олією, додаємо лавровий листок і чорний перець. Ставимо на вогонь і кип'ятимо масу до повного розчинення цукрових кристаликів.
Потім наливаємо оцет і перемішуємо. Заливаємо овочі приготовленим маринадом, залишаємо на 7-8 годин при кімнатній температурі, а потім прибираємо салат в холодильник. Приблизно через добу гостра капуста з буряком по-корейськи на зиму готова і її можна їсти.