Наступ зими аж ніяк не означає закінчення приготування заготовок і солінь, прямий доказ тому - безліч варіантів маринування і квашення капусти . Якщо ви зважилися запастися чудовою закускою на зиму, то рекомендуємо вам зупинитися на рецепті гострої капусти, варіанти якого ми наведемо в цій статті.
Гостра капуста по-грузинськи з морквою
Інгредієнти: капуста - 1 качан; буряк - 4 шт.; морква - 2-3 шт.; часник - 7-8 зубчиків; чорний перець - за смаком; лавровий лист - 3-4 шт.; рослинне масло - 120 мл; оцет - 200 мл; гострий перець - 1 шт.; сіль - 2 ст. ложки; цукор - 160 г; вода - 2 л. Приготування Капусту шаткуємо, або нарізаємо невеликими шматочками, посипаємо шматочки сіллю, злегка обминаємо і даємо настоятися близько 2 годин. Буряк відварюємо, очищаємо і натираємо на крупній тертці, морква також відварюємо і натираємо.
У чисту, суху ємність для маринування складаємо шарами овочі: буряк, лавровий лист і подрібнений часник, шматочки чилі, капусту і моркву. Шари повинні бути приблизно однакового розміру і не повинні повторюватися. Тепер залишається залити овочі теплим розсолом, що складається з води, солі, спецій, рослинної олії і оцту.
Гостра маринована капуста з буряком буде готова через добу, проведені в холодильнику.
Гостра капуста по-корейськи
Інгредієнти: пекінська капуста - 1 шт.; сіль - 1 ст. ложка; цукор - 1 ч. ложка; перець чилі - 3-4 шт.; часник - 1 головка; сіль - 1/2 ч. ложки; вода. Приготування Капусту ретельно промиваємо і видаляємо тверду серцевину. Листя нарізаємо соломкою приблизно в 2 см шириною. Далі проводимо процедуру аналогічну тій, що описана в попередньому рецепті: посипаємо капусту сіллю і цукром і дуже делікатно обминаємо. Ставимо на капусту вантаж і залишаємо її в такому положенні на 10-12 годин.
З перцю чилі готуємо пасту, збивши за допомогою блендера самі перці і головку часнику. Солимо і перчимо отриману суміш і розводимо її водою так, щоб вийшла кашка менш щільною. Отримана маса повинна також постояти 12 годин.
Капусту дістаємо з-під преса і злегка промиваємо холодною водою, тільки щоб прибрати зайву сіль. Тепер залишається лише додати до капусти гостру пасту і ретельно все перемішати. Рецепт гострої капусти по-корейськи шматочками дуже простий і відносно швидкий, так як підготовлена капуста промаринується за 4 години проведених в холодильнику.
Гостра цвітна капуста
Інгредієнти: капуста - 500 г; часник - 3 зубчики; оцет - 3 ст. ложки; гострий перець - 1 шт.; сіль, чорний перець - за смаком; зелень - за смаком. Приготування Суцвіття капусти миємо й обсушуємо, проварюємо 3-5 хвилин. На сковороді обсмажуємо часник, зелень і перець чилі, заливаємо вміст сковороди водою, додаємо оцет. Викладаємо капусту в банку і заливаємо теплим маринадом, маринуємо в холодильнику 2-3 години.
Гостра капуста, маринована на зиму з хріном
Інгредієнти: капуста - 1 головка (15-2 кг); корінь хрону - 25 г; часник - 3-4 зубчики; листя смородини - 10 шт.; петрушка - за смаком; червоний перець - 1 шт.; селера сушений - щіпка; вода - 1 л; сіль - 1 ст. ложка; оцет - 200 мл Приготування Капусту дрібно шаткуємо і злегка обминаємо. Воду для маринаду кип'ятимо і розчиняємо у ній сіль, цукор, додаємо оцет і селера сушений. Червоний перець разом з хріном подрібнюємо за допомогою блендера.
Дно чистого посуду покриваємо листям смородини і подрібненою зеленню. Поверх кладемо капусту. Додаємо В маринад кашку з хрону, перцю і заливаємо їм вміст посуду. Ставимо ємність з капустою в холодильник і чекаємо 2 дні, після закінчення часу капуста буде готова.