Якщо ви любите похрумтіти таким гострим і пікантним листочком маринованої капусти наші рецепти обов'язково припадуть вам до душі. Тим більше, зробити її самостійно зовсім не складно, а весь процес приготування маринованої капусти з буряком на зиму займає від кількох годин до кількох днів. Знавці стверджують, що це - найкраща закуска під горілочку. Вона ідеальна для виїзду на природу на шашлик. І з цим важко сперечатися. Та ми й не будемо, а краще ходімо на кухню і приготуємо!
Гостра маринована капуста з буряком
Інгредієнти: капуста білокачанна - 2 шт.; буряк - 2 шт.; морква - 1 шт.; перець болгарський солодкий - 2 шт.; часник - 1 головка; перець червоний гіркий - 1 шт. Для маринаду:
вода - 1 л; масло рослинне - 1/2 ст.; оцет 9% - 70 мл; цукор - 100 г; лавровий лист - 2 шт.; перець духмяний (горошок) - 5 шт.; сіль - 2 ст. ложки. Приготування Кожен качан розрізаємо на 8 частин. А далі - за бажанням. Якщо ви любите шинковану мариновану капусту з буряком, тонко нарізаємо її, а якщо шматочками, ріжемо капусту великими квадратиками. Очищені моркву і буряк так само або тремо на крупній тертці (можна для корейської моркви), або нарізаємо шматочками. Солодкий перець ріжемо соломкою. З гіркого червоного перцю видаляємо насіння і дрібно кришимо, як і часник. Овочі закладаємо у велику каструлю і добре перемішуємо.
Заздалегідь готуємо маринад. Для цього закипятим воду, розчиняємо в ній сіль, цукор. Додаємо масло, лавровий лист і перець. Варимо 5 хвилин на маленькому вогні, наприкінці вливаємо оцет і знімаємо з плити. Заливаємо гарячим маринадом капусту, накриваємо її тарілкою і залишаємо при кімнатній температурі на добу. Після гостру мариновану капусту з буряком слід перекласти в сухі чисті банки, закрити поліетиленовими кришками і зберігати в холодильнику.
Швидка маринована капуста з буряком
Інгредієнти: капуста білокачанна - 2 кг; буряк - 1 шт.; морква - 2 шт.; часник - 4 зубки. Для маринаду:
вода - 1 ст.; цукор - 1/2 ст.; масло рослинне - 1/2 ст.; оцет столовий 6% - 1/2 ст.; сіль - 1 ст. ложка. Приготування Знімаємо з капусти пару верхніх листків і викидаємо. Решті качан шаткуємо трохи крупніше, ніж для борщу. Буряк і моркву тремо на крупній тертці. Дрібно подрібнюємо часник. Змішуємо всі овочі.
У каструльці кип'ятимо воду, додаємо масло, оцет, сіль і цукор. Варимо, поки останній повністю не розчинитися. Заливаємо гарячим розсолом капусту, накриваємо і ставимо невеликий гніт. Вже через 4 години маринована капуста буде готова. Єдиний мінус цього рецепту - така капусточка зберігатися кілька днів. Значить, буде привід частіше готувати нову партію!
Маринована капуста з буряком
Інгредієнти: капуста цвітна - 2 качана; буряк - 1 шт.; корінь петрушки - 1 шт.; корінь селери - 1/2 шт.; часник - 4 зубки. Для маринаду:
вода - 1 л; цукор - 1/2 ст.; оцет столовий 6% - 100 мл; сіль - 2 ст. ложки. Приготування Цвітну капусту промиваємо і поділяємо на дрібні суцвіття. Очищену буряк нарізаємо кубиками, корінь петрушки і селери ріжемо кружальцями. Зубчики часнику тільки чистимо, залишаючи їх повністю. Завантажуємо підготовлені овочі в каструлю.
Для маринаду кип'ятимо воду, розчиняємо в ній сіль, цукор. Додаємо оцет. Заливаємо гарячим розсолом цвітну капусту з овочами. Ставимо під гніт. Дня через 3 капусту можна пробувати, якщо промаринувалася досить - ховаємо в холодильник. Подаємо до столу в якості зимового салату або холодної закуски, не забуваючи при цьому приправити її рослинним маслом.