Вернуться назад Распечатать

Паштет на зиму

Паштет на зиму
Ще однією оригінальною заготівлею на зиму у вашому арсеналі може стати паштет. Абсолютно вірно, улюблений печінковий, м'ясний або грибний паштет можна закатати в стерильні банки і насолоджуватися ним всю осінь і зиму, не прирікаючи себе на наступні клопоти з його приготуванням.

Печінковий паштет на зиму


Інгредієнти:

  • куряча печінка - 2 кг;

  • вершкове масло - 300 г;

  • часник - 5 зубчиків;

  • цибуля біла - 5 шт.;

  • листя тим'яну (сушені) - 2 1/2 ч. ложки;

  • горіх мускатний (мелений) - 2 1/2 ч. ложки.


  • Приготування
    У сковороді розтоплюємо столову ложку вершкового масла і пасеруємо на ньому нарізаний білий цибулю до м'якості. Додаємо до цибулі сушений чебрець, подрібнений часник і мускатний горіх, після чого продовжуємо готування до тих пір, поки шматочки цибулі не стануть золотистими.
    Поки цибуля готується, займемося печінкою. Очищаємо курячу печінку від плівок і жив, після чого обсмажуємо її на рослинній олії до повної готовності, не забувши гарненько посолити і поперчити. Кладемо печінку з припущенної цибулею в чашу блендера з вершковим маслом і збиваємо до однорідності.
    Якщо паштет виходить дуже густим - додайте ще трохи масла або води. Тепер залишається розкласти паштет по стерильним літровим банкам, закрити кришками і поставити стерилізуватися на водяній бані 3 години. Тепер можна закатати банки кришками і апетитний печінковий паштет на зиму готовий.
    За аналогією готується і м'ясний паштет на зиму. У вигляді бази для такого паштету краще взяти свинину, а на кіло м'яса додати 3 зубчики часнику, 2 репчатих цибулі, 1 морква, сіль, перець і трохи чебрецю. Тушковане з овочами м'ясо пюрируем до однорідності, додавши близько третини склянки вершків, а потім розкладаємо по банках і стерилізуємо також, як і печінковий паштет .

    Грибний паштет на зиму


    Інгредієнти:

  • гриби - 1 кг;

  • морква - 300 г;

  • зубчики часнику - 4-5 шт.;

  • масло рослинне - 100 мл;

  • цибуля біла - 2 шт.;

  • Паштет на зиму

  • оцет.


  • Приготування
    Білий цибулю з морквою, дрібно нарізаємо і пасеруємо в розігрітій олії до готовності. Додаємо до овочевої засмажки часник, а ще через півхвилини нарізані гриби. Готуємо всі разом рівно до тих пір, поки з грибів не випаруються надлишки вологи, після чого масу слід приправити, пюрировать в блендері з рештою олією і розкласти по стерильним банкам, заливши в кожну по столовій ложці оцту. Півлітрові банки з грибним паштетом на зиму, стерилізують близько години на водяній бані, після чого їх можна закатати.