Ще однією оригінальною заготівлею на зиму у вашому арсеналі може стати паштет. Абсолютно вірно, улюблений печінковий, м'ясний або грибний паштет можна закатати в стерильні банки і насолоджуватися ним всю осінь і зиму, не прирікаючи себе на наступні клопоти з його приготуванням.
Печінковий паштет на зиму
Інгредієнти: куряча печінка - 2 кг; вершкове масло - 300 г; часник - 5 зубчиків; цибуля біла - 5 шт.; листя тим'яну (сушені) - 2 1/2 ч. ложки; горіх мускатний (мелений) - 2 1/2 ч. ложки. Приготування У сковороді розтоплюємо столову ложку вершкового масла і пасеруємо на ньому нарізаний білий цибулю до м'якості. Додаємо до цибулі сушений чебрець, подрібнений часник і мускатний горіх, після чого продовжуємо готування до тих пір, поки шматочки цибулі не стануть золотистими.
Поки цибуля готується, займемося печінкою. Очищаємо курячу печінку від плівок і жив, після чого обсмажуємо її на рослинній олії до повної готовності, не забувши гарненько посолити і поперчити. Кладемо печінку з припущенної цибулею в чашу блендера з вершковим маслом і збиваємо до однорідності.
Якщо паштет виходить дуже густим - додайте ще трохи масла або води. Тепер залишається розкласти паштет по стерильним літровим банкам, закрити кришками і поставити стерилізуватися на водяній бані 3 години. Тепер можна закатати банки кришками і апетитний печінковий паштет на зиму готовий.
За аналогією готується і м'ясний паштет на зиму. У вигляді бази для такого паштету краще взяти свинину, а на кіло м'яса додати 3 зубчики часнику, 2 репчатих цибулі, 1 морква, сіль, перець і трохи чебрецю. Тушковане з овочами м'ясо пюрируем до однорідності, додавши близько третини склянки вершків, а потім розкладаємо по банках і стерилізуємо також, як і печінковий паштет .
Грибний паштет на зиму
Інгредієнти: гриби - 1 кг; морква - 300 г; зубчики часнику - 4-5 шт.; масло рослинне - 100 мл; цибуля біла - 2 шт.; оцет. Приготування Білий цибулю з морквою, дрібно нарізаємо і пасеруємо в розігрітій олії до готовності. Додаємо до овочевої засмажки часник, а ще через півхвилини нарізані гриби. Готуємо всі разом рівно до тих пір, поки з грибів не випаруються надлишки вологи, після чого масу слід приправити, пюрировать в блендері з рештою олією і розкласти по стерильним банкам, заливши в кожну по столовій ложці оцту. Півлітрові банки з грибним паштетом на зиму, стерилізують близько години на водяній бані, після чого їх можна закатати.