Як приємно холодною сніжною зимою дістати баночку з консервованими сонячними абрикосами і згадати про літо, насолоджуючись їх смаком. Але як їх законсервувати і що можна ще зробити на зиму з абрикосами крім варення?
Компот з абрикосів з медом
Як зберегти абрикоси цілими на зиму? Закрутити з них компот, та не простий, а з медом. Ось як це робиться:
Інгредієнти: абрикоси - 3 кг; мед - 750 г; вода - 2 л. Приготування Стиглі, але міцні абрикоси промиваємо і укладаємо в банки. Воду змішуємо з медом, кип'ятимо і заливаємо сиропом абрикоси. Даємо абрикосам охолонути і щільно закриваємо банки. Далі банки стерилізуємо. При цьому трилітрові банки повинні покипіти 10 хвилин, дволітрові - 8 хвилин.
Абрикоси консервовані у власному соку
Якщо любите є абрикос за абрикосом, але відмовляєте собі в цьому, тому що консервовані абрикоси дуже солодкі, а ви стежите за фігурою, то спробуйте приготувати їх без цукру. Запитайте, як консервувати абрикоси без цукру, сироп ж несолодким не буває? Та просто у нас консервований абрикос буде купатися у власному соку, а йому цукор зовсім не потрібен.
Переберемо абрикоси, відібравши щільні і свіжі. Вимиємо їх в холодній воді і, розрізавши навпіл, видалимо кісточки. Половинки абрикосів укладаємо в широку каструлю і заливаємо водою, з розрахунку 1/2 склянки води на 1 кг абрикосів. Закриваємо каструлю кришкою і залишаємо нудитися на малому вогні, поки плоди не будуть закриті соком. Далі викладаємо абрикоси з соком в простерилізовані банки так, щоб вони були заповнені по плічка. Тепер банки стерилізуємо, для літрових буде потрібно 15 хвилин, для півлітрових - 10 хвилин. Після банки відразу ж закриваємо.
Компот з абрикосів з вином Якщо звичайний компот вам приївся, а попередній рецепт не до смаку, тому що абрикос має бути все-таки солодким, спробуйте заготовку з вином, ну і з цукром. Алкоголь додасть компоту приємний аромат і смак, а вам подарує славу досвідченого кулінара.
Інгредієнти: абрикоси - 600 г; цукор - 300 г; лимонна кислота - 10 г; вино (будь-який) - 50 р. Приготування Моєму абрикоси, розрізаємо навпіл і видаляємо кісточки. Далі висипаємо в каструлю цукор, заливаємо гарячою водою і розмішуємо до повного розчинення крупинок. У сироп кладемо половинки абрикосів, додаємо лимонну кислоту і доводимо до кипіння. Після виливаємо вино і розливаємо компот по стерилізованим банкам. Банки закриваємо і залишаємо до повного охолодження.
Чатні з абрикосів Абрикоси хороші і для приготування соусу, наприклад, такого як чатні.
Інгредієнти: половинки абрикосів - 830 г; цибуля - 140 г; цукор - 300 г; оцет (бальзамічний або яблучний) - 300 г; родзинки - 160 г; часник - 3 зубчики; кориця - 1/3 палички; гвоздика - 10 бутонів; запашний перець - 5 горошин; перець чилі - 2 стручки; імбир свіжий - 25 г; морська сіль - 1 ч. ложка. Приготування Цибулю і абрикоси нарізаємо часточками, часник подрібнюємо або тиснемо через прес. Імбир і перець дрібно нарізаємо. Змішуємо всі інгредієнти, викладаємо в каструлю і доводимо до кипіння на середньому вогні. Кип'ятимо 10 хвилин, а після вогонь зменшуємо і уварюємо до потрібної нам густоти. Готовий соус охолодити і розкладаємо по банках. Зберігається чатні на холоді.
Кетчуп з абрикосів і яблук Якщо слово «чатні» вас злегка лякає, спробуйте приготувати соус під звичною назвою «кетчуп». З яблук і абрикосів. Чому б і ні?
Інгредієнти: абрикоси - 500 г; яблука - 1 кг; цибуля - 500 г; часник - 2 зубчики; цукор -700 р; сіль - 1 ч. ложка; мелений перець -1 ч. ложка; оцет - 400 мл; імбир - за смаком. Приготування Фрукти миємо, очищаємо від шкірки і кісточок. Часник пропускаємо через прес, цибулю дрібно нарізаємо. Змішуємо всі інгредієнти в повному обсязі, крім оцту - його треба взяти половину. Варимо все на малому вогні, постійно помішуючи. Коли суміш загусне, додаємо решту оцет, варимо ще трохи до потрібної консистенції. Далі кетчуп розливаємо гарячим по банкам і закатуємо.