Сушені яблука - це відмінний варіант збереження вітамінів на зиму. Користь сушених яблук, згідно останніх досліджень, полягає не тільки в збереженні вітамінів, але й у впливі на так званий «шкідливий» холестерин. Вважається, що сушені яблука щодо впливу на холестерин дають кращі, ніж свіжі фрукти, показники. Крім того, сушені яблука володіють дієтичними ефектом і сприяють скиданню зайвої ваги. Очевидно, це відбувається із-за пектинів, якими багаті яблука. Саме пектини сприяють відчуття ситості.
Як зробити сушені яблука?
Отримати такий продукт не особливо складно:
для сушіння вибираються кислі і кисло-солодкі сорти. Яблука миють у холодній воді і обсушують на свіжому повітрі. фрукти очищаються від шкірки, серцевина з кісточками акуратно вирізається. очищені яблука нарізати скибочками або кружальцями; щоб м'якоть зберегла світлий відтінок, часточки опускають у підсолену воду не більше ніж на пару хвилин. Соляний розчин готується виходячи з пропорції 20 грам солі на літр води. Варіанти сушіння передбачають використання духовки або ж сушіння на сонці.
Як приготувати сушені яблука в духовці?
Підготовлені часточки яблук розкладають на деко. Духовку нагрівають до температури 80?С.
Сушіння в духовці триває близько 6-8 годин, залежно від товщини порізаних шматочків. Головне - стежити за тим, щоб яблука не підгоряли. Бажано час від часу струшувати або перевертати їх.
Готовність визначається за кольором. Сушені яблука повинні придбати світло-креязикай колір і бути м'якими на дотик.
Для тих, у кого «примхлива» духовка, більше підійде варіант сонячної сушіння.
Як приготувати сушені яблука на сонці?
Підготовлені яблука розкладають на підносах і виставляють на сонце. Процес сушіння займе від 2 до 4 днів. Необхідно щодня перевертати яблука.
Звичайно, сушка на сонці здається більш «природним», але вона може бути недоступна жителям деяких регіонів, і незручна жителям великих мегаполісів, у яких винесені на балкон яблука будуть вбирати не тільки сонячні промені, але і аромати вихлопних газів.
Як правильно зберігати сушені яблука?
Після того, як яблука висушені, потрібно підготувати всі уязика для їх збереження до холодів.
Основні вимоги до умов зберігання яблук:
Тару, в якій будуть зберігатися яблука, треба вистелити вощеного папером. Для зберігання підійде картонна коробка, кошик, фанерний або дерев'яний ящик, щільні мішки. Найкраще місце для зберігання сушених яблук - скляна банка з герметично закривається кришкою, а ще краще - залитий воском. Приміщення повинно бути сухим і прохолодним, добре вентильованим. Не варто зберігати яблука поряд з сильно пахучими продуктами, оскільки вони вбирають всі навколишні запахи. Як зберегти сушені яблука, якщо запаси піддалися нападам шкідників? Існує два основних способи позбавлення від комах:
Перебрати яблука, висипати тонким шаром на деко і прогріти в духовці при температурі 60?С протягом 30 хвилин. Заморозити яблука. Після того, як сушені яблука відлежаться протягом півгодини в температурі -15?З, шкідники загинуть. Кожна господиня знає, що сушені яблука можна вживати не тільки в «сирому» вигляді, але і що можна зробити з сушеними яблуками компот, шарлотку, начинку для пирогів. Шарлотка робиться точно так само, як і зі свіжими яблуками, тільки для початку сухофрукти доведеться замочити в окропі на 30 хвилин. Для пирогів підійде начинка з сушених яблук, попередньо замочених в окропі і перекручених через м'ясорубку. Залишається тільки додати цукор і спеції, наприклад, корицю.