В кінці літа, на початку осені, магазинні і ринкові прилавки буквально ломляться від дозрілих баштанних кавунів і динь. І, тоді як смак і аромат арбузов можна тільки уявити, запахи динь буквально розливаються всюди. Важко пройти повз, ноги самі несуть до прилавка, гаманець чому-то вже виявляється в руках, ще мить, і запашні золоті плоди динь перекочовують до нового власника.
Природа щедро обдарувала дині вітамінами і корисними мікроелементами. У плодах присутні вітамін С, вітаміни групи В, РР, а також калій, магній, фосфор, кремній, кальцій, мідь, каротин, органічні кислоти, ароматичні масла. Лікувальними властивостями володіє не тільки найсмачніша частина, а також шкірка і насіння. Диня допоможе позбавитися від безсоння, стресового стану, анемії, виснаження, налагодить роботу серцево-судинної системи, шлунку і кишечника, нирок і сечового міхура, поліпшить стан шкіри.
Найбільшу користь приносить вживання плодів дині в свіжому вигляді. На жаль, вони довго не зберігаються, тому дбайливим господаркам доводиться вдаватися до консервації цього корисного продукту.
Найбільш популярними способами її збереження є варення або варення з дині . Рідше роблять мед і компоти з динею. Звичайно, перероблена диня не замінить повністю свіжу, але все ж зможе урізноманітнити зимове меню.
Звичайний компот з дині
Інгредієнти: скибочки дині - 05 кг; цукор - 065 кг; вода очищена - трохи більше 1 літра Приготування Варимо сироп з цукру і води. Для цього необхідно проварити в сиропі скибочки дині протягом трьох хвилин.
У заздалегідь простерилізовану банки ємністю 1 літр складаємо до половини обсягу диню. Заливаємо сиропом.
Стерилізуємо на слабкому вогні 15 хвилин.
Банку закатуємо
Найчастіше для того, щоб приготувати компот з динь додають фрукти, деякі ягоди, а також спеції.
Компот з дині і злив
Інгредієнти: нарізана шматочками диня - 05 кг; сливи - 03 кг; цукор - 065 кг; очищена вода - 12 л; кислота лимонна - на кінчику ножа. Приготування: Варимо сироп з води і цукру. В сиропі прокип'ятимо спочатку сливи, очищені від кісточок, потім шматочки дині.
В стерилізовані банки потрібно укласти шарами спочатку диню, потім сливи і так далі. Додати лимонну кислоту, залити доверху сиропом.
Стерилізуємо компот на слабкому вогні 12 хвилин, щільно закрутити кришку.
Компот з дині зі спеціями
Інгредієнти: диня - 08 кг; цукор - 06 кг; очищена вода - 1 літр; гвоздика; кориця; цедра лимона і апельсина; ваніль (стручок). Приготування Варимо сироп, після чого бланшируем в ньому диню 3 хвилини.
Укладаємо диню зі спеціями по банкам і заливаємо сиропом. Стерилізуємо 15 хвилин і закочує банки кришками.
І ще один компот з дині, рецепт якого заснований на поєднанні ароматів дині, лісової суниці, яблук і освіжаючої м'яти. Компот по цьому рецепту має особливо тонкий і ніжний смак з приємним післясмаком дині з суницею.
Компот з дині і свіжих фруктів з м'ятою
Інгредієнти: м'якоть дині - 1 кг; яблука - 03 кг; суниця - 03 кг; цукор - 05 кг; м'ята - кілька гілочок; очищена вода - 12 літра. Приготування: У звареному сиропі потрібно припустити (буквально 1 хвилину) яблука, а диню прокип'ятити 3 хвилини.
Диню, яблука і суницю укладаємо в стерилізовані банки, додаючи туди по гілочці м'яти. Заливаємо гарячим сиропом і стерилізуємо на слабкому вогні 10 хвилин. Потім банки щільно закриваємо кришками.
Приємно взимку, після важкого дня, відкривши баночку компоту з дині, знову відчути запахи збіглого літа.