Домашня пастила з агрусу, особливо, якщо вона приготована без цукру, одне з тих рідкісних ласощів, які не шкодять ні зубів, ні фігурі. А значить, давно настав час навчитися його готувати, тим більше що це зовсім не складно!
Рецепт пастили з агрусу
Інгредієнти: агрус - 1 кг; цукор - 700 р. Приготування Агрус перебираємо, миємо і засипаємо в емальовану каструлю. Щільно закриваємо кришкою і відправляємо запікатися в духовку, до м'якості. Коли ягідна маса охолоне, протираємо через сито, а потім збиваємо блендером в піну.
Цукор розводимо водою і варимо на повільному вогні густий сироп. Вливаємо його в агрусове пюре і ще раз ретельно збиваємо. Деко застеляємо пергаментом і змащуємо топленим маслом. Зверху заливаємо фруктову суміш, розрівнюємо ножем і відправляємо в духовку. Сушимо пастилу на мінімальному вогні при відкритих дверцятах духової шафи. Через пару годин пласт перевертаємо. Пастила готова, якщо вона не прилипає до пальців. Розрізаємо її на шматочки і посипаємо цукровою пудрою. Зберігаємо в сухих, герметично закритих банках.
Як приготувати пастилу з агрусу без цукру?
Інгредієнти: агрус - 1 кг Приготування Для натуральної, без цукру, пастили вибираємо тільки самі спілі ягоди. Промиваємо холодною проточною водою і бланшируем в паровій соковарці. Коли агрус зм'якнути, ще гарячим протираємо через сито. Отриману масу уварюють в емальованому тазі в 2 рази, на повільному вогні і, постійно помішуючи. Остигле фруктове пюре розкладаємо по шухлядках, застелені пергаментом,
змазаним топленим маслом, товщиною 15-2 див.
І виставляємо на сонечко. Через добу пастилу перевертаємо і міняємо папір, щоб не з'явилася цвіль. Коли брусочки пастили стануть досить щільними, підвішуємо їх на ниточках для остаточної просушки.
Готовність пастили перевіряємо так - її можна згорнути в трубочку, при цьому вона не ламається і не липне. Нею можна відразу ласувати, а для тривалого зберігання укладаємо в сухі банки і щільно закриваємо. До речі, з такою пастили можна вирізати прикраси будь-якої форми для домашніх тортів і десертів.