Журавлина - одна з найбільш корисних ягід півночі Росії, справжня скарбниця вітамінів. Як же правильно зберігати журавлину на зиму? Це зовсім не складно. Завдяки великому вмісту природного консерванту - бензойної кислоти - журавлина природним чином зберігає свої корисні властивості протягом року. Ягоди досить розкласти по банках, залити звичайною кип'яченою водою, закрити пергаментом і зав'язати суворою ниткою. У такому вигляді, в темному прохолодному місці мочена журавлина може легко простояти до наступного врожаю. Як ще можна заготовити журавлину на зиму? Морс і компот, желе і джем, варення і лікери - з цієї ягоди можна готувати все, що завгодно. Ви можете самі в цьому переконатися, якщо спробуєте рецепти, які ми для вас підібрали.
Журавлина з цукром на зиму
Інгредієнти: журавлина - 1 кг; цукор - 1 кг. Приготування Ягоди перебираємо, промиваємо і висушуємо. Подрібнюємо журавлину в блендері, засипаємо її цукром і перемішуємо. Накриваємо марлею і залишаємо на ніч на столі в кухні. Вранці, коли цукор повністю розчиниться, перекладаємо журавлину по стерильним баночках, закриваємо скляними або капроновими кришечками і зберігаємо в холодильнику всю зиму.
Варення з журавлини на зиму
Інгредієнти: журавлина - 1 кг; цукор - 15 кг; горіхи волоські (нечищене) - 300 р. Приготування Ядра волоських горіхів на півгодини заливаємо окропом, після відкидаємо на друшляк і даємо стекти. Дробимо горіхи на четвертинки. Чисту, промиту журавлини засипаємо в каструлю, додаємо до неї цукор (можна замінити рівною кількістю меду) і горіхи. Ставимо на плиту і варимо на маленькому вогні, періодично знімаючи утворилася пінку. В той момент, коли ягоди ось-ось почнуть розварюватися, знімаємо варення з плити і розливаємо по сухим стерильним баночках. Закатуємо металевими кришками. У старовину таким журавлинним варенням успішно лікували застуду.
Компот з журавлини на зиму
Інгредієнти: журавлина - 1 кг; цукор - 600 г; вода - 400 мл Приготування Відібраними і промитими ягодами журавлини заповнюємо стерильні банки на 2/3 об'єму. Цукор висипаємо в каструльку, заливаємо водою і ставимо на вогонь. Варимо, помішуючи, поки цукор не розчиниться. Заливаємо цим сиропом ягоди в банках. Накриваємо їх кришками і пастеризуем у великій каструлі з киплячою водою близько 15 хвилин. Після банки швидко закатуємо, перевертаємо догори дном і закутуємо ковдрою. Коли компот з журавлини охолоне, відправляємо його в комору і зберігаємо всю зиму.
Желе з журавлини на зиму
Інгредієнти: журавлина - 1 кг; цукор - 1 кг. Приготування Журавлину моєму, кладемо в миску і засипаємо цукром. Варимо, помішуючи, на повільному вогні. А коли ягоди почнуть розвалюватися, масу протираємо через сито і розкладаємо готове желе по банках. Зберігаємо в холодильнику.
Джем з яблук з журавлиною на зиму
Інгредієнти: яблука - 5 шт.; журавлина - 4 ст.; лимон - 2 шт. цукор - 12 кг Приготування Яблука чистимо від шкірки і насіння, нарізаємо невеликими кубиками (краще вибирати м'які і солодкі сорти). Журавлину перебираємо,
промиваємо і просушуємо. Ягоди пересипаємо в каструлю, додаємо накрошенние яблука і цукор. Вливаємо склянку води. Перемішуємо і ставимо на плиту. Доводимо фруктово-ягідну масу до кипіння, прибираємо вогонь до середнього і варимо, помішуючи і знімаючи пінку, поки журавлина і яблука стануть досить м'якими. На це піде хвилин 15.
Тим часом з допомогою дрібної терки знімаємо цедру з лимонів і видавлюємо сік. Додаємо їх в підготовлюваний джем і варимо, поки маса не почне густіти. Перекладаємо її за сухим стерильним баночках, накриваємо кришками і пастеризуем протягом 10 хвилин. Після баночки закатуємо і відправляємо в комору.