Чудовий вид заготовок на зиму - мармелад з винограду. Таке вишукане ласощі добре подати до чаю чи можна використовувати його для приготування різних кондитерських виробів. Зрозуміло, для приготування виноградного мармеладу потрібно використовувати тільки виноград столових сортів.
Мармелад з винограду по-грузинськи без цукру
Давайте розберемося, як зробити мармелад з винограду. Вибираємо солодкий виноград. Варимо в емальованій каструлі, помішуючи дерев'яною ложкою. Тару і кришки стерилізуємо.
Приготування Акуратно відділити ягоди від гребеня і ретельно промиємо проточною холодною водою. Тепер ненадовго закладаємо ягоди в каструлю з киплячою водою, в якій розчинено трохи харчової соди (на 5 кг винограду 05 ст. ложки соди). Хвилин через 5 зливаємо воду, ягоди розминаємо толкушкой і протираємо через рідке сито, щоб відокремити сік і м'якоть від шкірки і насіння. Отриману протерту масу перекладаємо в чисту каструлю і уварюють на середньо-слабкому вогні до готовності. Постійно помішуємо, щоб не підгоряло. Фасуємо в маленькі стерилізовані скляні баночки в гарячому вигляді. Укупориваем, коли охолоне, після утворення скоринки на поверхні мармеладу.
Рецепт винограду з мармеладу
Розрахунок інгредієнтів: на 2 л виноградного соку - 15 кг цукрового піску. Приготування Добре промиваємо грона і акуратно відокремлюємо ягоди. Закладаємо їх у каструлю і развариваем при безперервному помішуванні на слабкому вогні. Розминаємо, трохи проварюємо, потім засипаємо цукром і варимо кілька прийомів до загусання. У перерві між проварюванням проціджуємо через рідке сито.
Мармелад з винограду
Розрахунок інгредієнтів: на 2 кг столового винограду - 200 г домашнього виноградного вина (того ж кольору) + 1 кг цукрового піску. Приготування Виноград промиємо, акуратно відділити ягоди від гілочок, покладемо в каструлю, заллємо вином і разварим при безперервному помішуванні на середньо-слабкому вогні. Протремо через рідке сито, додамо цукор, розчинний його і уварим до готовності в кілька прийомів. Розкладаємо в стерилізовані банки.
Виноградний мармелад з айвою
Інгредієнти: ягоди винограду - 1 кг; айви - 200 г; лимон - 05 шт.; цукор - 100 р. Приготування Чисті ягоди винограду (без гребеня) разварим, остудимо і протремо через рідке сито. Айву швидко розрізаємо на 4 частини кожну, видаляємо насіннєві коробочки з насінням, скроплюємо соком лимона і рубаємо сікачем на дрібні шматочки (або настругиваем ножем). Змішуємо з виноградним соком, додаємо цукор і уварюють на малому вогні до готовності.
Можна додавати в виноградний мармелад желатин або агар-агар (це робиться до кінця процесу), так краще зберігається.
До чашки чаю в сімейному колі також можна подати мармелад з груш або кавунових кірок .