Сливи - чудові корисні і смачні плоди Вони чудово покращують настрій і травлення. У сливах міститься безліч корисних речовин: вітамінів, мікроелементів, антиоксидантів, а також унікальні сполуки речовин, яких немає в інших фруктах наших широт. В даний час відомо безліч як напівдиких, так і успішно культивованих сортів. Чорнослив - один з найкращих. Його можна готувати по-різному, в тому числі, і маринувати.
Мариновані сливи - чудова вишукана закуска до різноманітних вин, а також до міцних напоїв, крім того, це цікаве смакове додаток до різних м'ясних і рибних страв. Маринади можна складати різні, для консервування або для «швидкого» вживання.
Рецепт пряного чорносливу, маринованого з часником
Інгредієнти: чорнослив свіжий - близько 1 кг; винний оцет натуральний - 150 мл; цукор - 50-100 г; вода - 1л; часник - 3-4 зубчики; лавровий лист - 1-2 шт.; перець гострий червоний - 1 шт. (маленький); гвоздика - 3 суцвіття; перець горошком запашний - 3-5 шт. Приготування Плоди промиваємо, кожну сливу в декількох місцях проколюємо зубочисткою або виделкою.
Закладаємо в чисту стерилізовану банку зубчики часнику, перчик з плодоніжкою, спеції і сливи. Цукор розчиняємо у воді і доводимо до кипіння, додаємо оцет. Киплячим маринадом заливаємо до країв сливи з часником в банку. Закатуємо, перевертаємо і накриваємо старим покривалом. Після охолодження зберігаємо в приміщенні з плюсовою температурою (засклена лоджія або веранда, комора). Такі консерви приємно здивують ваших гостей і домашніх.
Чорнослив, маринований в коньяку з горіхами і вершками
Інгредієнти: чорнослив свіжий - близько 500 м; лимон - 1 шт.; коньяк або фруктовий бренді -100 мл; ваніль або кориця (але не разом); вода - 150 мл; чай чорний - 1-2 ложки; цукор - 3 ч. ложки; вершки молочні натуральні; горіхи (будь-які). Приготування Сливи промиваємо й обсушуємо. Робимо на кожній зливі поздовжній надріз і акуратно витягаємо кісточку. Закладаємо тісно на дно невеликого металевого лотка. Заварюємо чай, наполягаємо 5 хвилин, проціджуємо, додаємо цукор, коньяк, сік лимона. Перемішуємо і заливаємо сливи в лотку.
В процесі маринування сливи акуратно перевертаємо, лоток струшуємо. Через 20-40 хвилин сливи замариновались. Закладаємо в кожну сливу горішок (або шматочок горішка) і викладаємо порційно в креманки. Зверху - збиті вершки , приправлені ваніллю або корицею (можна замінити вершково-фісташковим морозивом). Залишився маринад можна використовувати повторно для м'яса і деяких сортів риби.