Сушені груші дуже корисні. Ці плоди використовують в народній медицині як закріплює, дезінфекційного, жарознижуючий засіб. Вони володіють тільки природного солодкістю і не містять цукрового сиропу. Користь сушених груш полягає у виведенні з організму важких металів і токсинів з організму людини.
Рецепт сушених груш
Інгредієнти: груші свіжі - 4 кг; очищена вода - 3 літри; цукор за смаком. Приготування Спочатку готуємо груші. Необхідно використовувати фрукти, які зберігаються не більше двох діб. Сорти краще вибирати з щільною м'якоттю. Груша повинна бути дуже стиглої і солодкою. Відмінно для сушіння підійдуть такі сорти як «Вікторія», «Іллінка», «Лісова красуня».
Спочатку добре промиємо груші, викладаємо в глибоку миску, очищаємо від шкірки і серцевинки. Ставимо на великий вогонь каструлю з водою і додаємо цукор за смаком, іноді помішуємо, щоб цукор повністю розчинився.
Для того щоб груші швидше засушились і були солодші, проварюємо їх деякий час в окропі. Це заощадить нам не мало часу. Коли вода закипіла, кидаємо туди груші і проварюємо 10 - 15 хвилин, поки вони не стануть м'якими. З каструлі фрукти дістаємо шумівкою і перекладаємо в миску. Проварені половинки груш викладаємо на паперові рушники, щоб вони охололи і пішла волога. Після цього нарізаємо їх на маленькі шматочки не більше 7 міліметрів. Невеликі груші можна залишити цілими, але вони будуть сушитися набагато довше, ніж шматочки.
Викладаємо груші на деко в один шар, ставимо в духовку і сушимо при температурі не більше 60 градусів, щоб шматочки груш не потріскалися. Готуємо їх в духовці близько двох годин, після підвищуємо температуру до 80 градусів і сушимо до тих пір, поки з них перестане виділятись сік. На це може піти близько 10 годин, тому груші необхідно перемішувати лопаткою кожні дві години.
Якщо вони почали темніти раніше часу, температуру в духовці повертаємо до 60 градусів. По закінченні часу дістаємо груші з духовки, даємо їм охолонути і залишаємо ще на два дні у сухому місці, до повного висихання, і тільки після цього перекладаємо в банку і щільно закриваємо кришкою.
Компот із сушених груш
Інгредієнти: груші сушені - 200 г; цукор - 100 г; кислота лимонна - 1 г; вода - 1 л. Приготування Сушені груші моєму в гарячій воді, перекладаємо в каструлю і заливаємо холодною водою. Нагріваємо до кипіння, робимо менший вогонь і варимо близько 40 хвилин. Після чого додаємо цукор, добре перемішуємо до повного його розчинення і додаємо лимонну кислоту. Компот готовий.