Про лікувальні властивості малини знали навіть наші далекі предки. Малина багата вітамінами і мікроелементами. В ній містяться вітаміни групи В, а також, РР, С, органічні кислоти, клітковина, ефірну олію, залізо і фолієва кислота. Рослина малина містить до 10% легко засвоюваних цукрів (фруктоза і глюкоза).
Застосування малини:
малину з цукром або в сирому вигляді вживають при підвищеній температурі та застуді. Ці солодкі ягоди володіють відмінними жарознижувальними властивостями; чай з листя малини широко використовується як знеболюючий засіб при болях в суглобах і радикуліті; малину в сирому вигляді рекомендується приймати при запорах. Це пов'язано з великим вмістом клітковини в цих ягодах; малина надзвичайно корисна людям, що страждають від недокрів'я: відвар з листя малини використовується для профілактики захворювань травної системи. Відвар із квіток та гілок малини благотворно впливає на репродуктивну функцію людини. Рецепт відвару з листя малини виглядає так: свіже листя малини слід подрібнити і залити окропом. На 2 чайні ложки подрібненого листя необхідно 1 склянку окропу. Остиглий відвар необхідно процідити і приймати по 1 столовій ложці 3 рази в день.
Малина відмінно поєднується з медом. Малина і мед володіють подвійним цілющим ефектом і застосовуються для лікування і профілактики багатьох хвороб.
Користь малини, також, полягає в її здатності замінити багато лікарські препарати.
Рецепти малинового варення
Не слід забувати, що малина, до всього іншого, володіє неповторним солодким смаком. Вона відмінно доповнює різні пироги та десерти, хороша в сирому вигляді та у вигляді варення.
У цій статті ви знайдете рецепти, як варити варення з такої корисної ягоди, малина.
Класичний рецепт варення з малини
Для приготування малинового варення необхідні наступні інгредієнти:
1 кілограм малини і
12 кілограми цукру .
Малину слід добре промити, перебрати і залити підсоленою водою на 10 хвилин. Ця процедура необхідна для того, щоб сплив малиновий жучок і його личинки. Після цього малину ще раз промити, пересипати 05 кілограмами цукру і поставити в прохолодне місце на 5 годин, щоб ягоди пустили сік. Через 5 годин малиновий сік слід злити в окрему каструлю, додати до нього цукор, що залишився і зварити сироп.
Ягоди залити гарячим сиропом і тричі довести до кипіння, постійно знімаючи пінку. Готове гаряче варення відразу ж розлити по стерилізованим банкам і закатати.
Рецепт малинового варення «П'ятихвилинка»
Для приготування варення «П'ятихвилинка» з малини необхідні:
1 кілограм стиглої малини і
15 кілограми цукру .
Перебрану чисту і малину засипати цукром і залишити на 5 годин для виділення соку. Отриманий сік довести до кипіння, додати в нього ягоди, прокип'ятити 5 хвилин і зняти з вогню. Після охолодження варення прокип'ятити ще раз. Після цього малинове варення можна розливати по банках і закочувати.
Рецепт малинового варення без варіння
Цей рецепт надзвичайно простий. На
1 кілограм малини необхідні:
400 грамів цукру і
200 мл води .
Вимиту і перебрану малину слід залити водою, поставити на вогонь і кип'ятити 3 хвилини. Гарячу масу слід протерти через сито, додати до нього цукор і ще раз довести до кипіння. Варення перекласти в підготовлені скляні банки і стерилізувати 15 хвилин. Після цього закатати.
Малинове варення не тільки смачно, але і надзвичайно корисно. Під час простудних захворювань малинове варення приносить величезну користь як жарознижуючий засіб. Про цілющі властивості малинового варення напевно кожен знає ще з дитинства. При застуді, грипі, кашлі і хворому горлі навіть лікарі рекомендують вживати малинове варення.