Лимони і апельсини широко використовуються для приготування різних десертів. І навіть невелике кількість апельсинів або лимонів, доданих до варення, значно змінює його смак. Ці цитрусові додають в традиційні варення, щоб зробити їх з «кислинкою». Найбільше популярні кабачкове варення з апельсином або лимоном , а також варення з яблук з цими цитрусовими. Саме по собі варення з апельсинів або лимонів, також, надзвичайно смачне. Пропонуємо рецепти приготування варення з цих цитрусових.
Рецепт варення з лимона
Для приготування варення з лимонів знадобляться наступні інгредієнти:
1 кілограм очищених від шкірки лимонів ,
15 кілограми цукру ,
450 грамів води . Кількість кислоти в лимоні досягає 6 %, тому для лимонного варення потрібно цукру в півтора рази більше, ніж лимонів
Помиті і очищені попередньо лимони необхідно опустити в киплячу воду. Через 15 хвилин лимони потрібно витягнути і опустити в холодну воду. Коли вони охолонуть, їх слід розділити на часточки і видалити з них кісточки. Навіть одна залишена в лимоні кісточка може надавати гіркоту всьому варенню.
Готуємо сироп: для цього необхідно розвести цукор у воді, поставити на повільний вогонь і кип'ятити не менше 10 хвилин, помішуючи ложкою. Після цього лимон перекласти в емальовану каструлю, залити половиною приготованого гарячого сиропу і залишити настоюватися. Через 12 годин у каструлю слід влити решту сиропу, поставити на вогонь і довести до кипіння. Як тільки варення закипить, його слід зняти з плити і охолоджувати протягом 12 годин. Таким чином, нагрівати і охолоджувати лимонне варення необхідно тричі. Після того, як варення закипить втретє, його необхідно розлити по банках і закатати, не даючи охолонути.
Рецепт варення з апельсинів
Щоб приготувати апельсинове варення, необхідні такі інгредієнти:
1 кілограм очищених від шкірки апельсинів ,
12 кілограми цукру ,
2 склянки кип'яченої води .
Очищені від шкірки апельсини помістіть в гарячу воду на 15 хвилин, після чого залийте холодною водою і витримуйте їх в ній не менше 10 годин. Через 10 годин апельсини слід порізати на часточки або кружечки і перекласти в емальовану каструлю.
900 грамів цукру розведіть водою, доведіть до кипіння і варіть 10 хвилин. Приготовленим гарячим сиропом залийте апельсини і настоюйте їх протягом 8 годин. Через 8 годин сироп слід злити, додати до нього цукор, що залишився і знову прокип'ятити. Залийте апельсини новим гарячим сиропом і залиште ще на 8 годин. Ще раз виконайте цю процедуру і через 8 годин, коли апельсини охолонуть в третій раз, прокип'ятіть варення розлийте по банках.
Деякі рецепти варення з апельсинів не передбачають зняття шкірки. У шкірці апельсина містяться ефірні масла і вітаміни.
Рецепт варення з апельсинів і лимонів
Для приготування варення потрібно:
500 грамів апельсинів і
500 грамів лимонов ,
1 кілограм цукру ,
15 літра кип'яченої води .
Апельсини і лимони необхідно вимити, порізати на кружечки, вийняти з них все насіння і помістити їх у велику емальовану каструлю. Далі цитрусові слід залити водою і варити до тих пір, поки вони не стануть зовсім м'якими. Після цього засипати в каструлю цукор і варити не менше
30 хвилин . Готове варення можна розливати по банках і стерилізувати.
Лимони і апельсини можна додавати в будь-яке варення. Вони не вимагають ніякої попередньої підготовки і легко готуються разом з основними інгредієнтами. Відмінний смак виходить у варення з агрусу з апельсином або лимоном. А варення з персиків з апельсинами або лимоном виходить в міру солодким і надзвичайно ароматним.