Груша є улюбленим фруктом багатьох дорослих і дітей. Але мало хто знає, що свіжа груша і грушеве варення, про який ми поговоримо в цій статті, крім неповторного солодкого смаку таять у собі масу корисних.
Чим корисна груша?
Груша використовується для лікування різних захворювань, а також як профілактичний засіб. В груші міститься маса вітамінів, які так необхідні нашому організму. А тим, хто ще сумнівається в користі груш, буде не зайвим ознайомитися з характеристикою корисних властивостей груші:
груша рекомендується при захворюваннях підшлункової залози, завдяки високому вмісту вітамінів - А, В1 В2 Е, С, Р; вживання грушевого соку і сушеної груші надзвичайно корисно людям, страждаючим цукровим діабетом; груша в свіжому вигляді нормалізує серцебиття; при захворюваннях печінки і нирок груша є відмінним профілактичним засобом. У деяких випадках достатньо кілька днів поспіль з'їдати по 1 кілограму груш, щоб позбутися від болю; у старовину грушу використовували як жарознижуючий засіб. Відвар сушених плодів сприяв зниженню температури тіла; навіть у наші дні груша використовується в медицині для лікування простатиту. Чоловікам, які страждають від цієї недуги, лікарі прописують щодня пити грушевий компот; груша має сечогінну властивість. У багатьох випадках відвар з груші замінює дорогі медичні препарати і відмінно виводить пісок з нирок. Калорійність груші досить низька - 45 ккал в 100 грамах свіжих плодів. Тому дієтологи рекомендують грушеву дієту для боротьби із зайвою вагою. Грушева дієта заснована на вживанні різних страв їх груш, а також невеликій кількості інших фруктів - яблук, персиків, слив. Дієта розрахована не більше ніж на 5-7 днів.
М'якоть груші є основою для різних народних косметичних засобів. Особливо ефективною і корисною вважається маска для обличчя з груші. Приготовлена зі свіжих плодів, маска підвищує пружність і еластичність шкіри, а також, омолоджує її.
Далі ми розповімо про те, як варити таке корисне і смачне грушеве варення.
Грушеве варення
Кожна господиня варить варення по-своєму і додає в рецепт свої улюблені інгредієнти. Ми пропонуємо класичні рецепти приготування варення з груш.
Слід знати, що для приготування варення з груш слід брати тільки садові літні чи осінні груші, а не парникові. Розпізнати їх можна за характерним, стійкого медового аромату.
Рецепт грушевого варення
Інгредієнти:
1 кілограмів груш ,
12 кілограми цукру ,
1 стакан води .
Груші слід помити, очистити від шкірки, порізати і видалити насіння. Часточки груші опустити в киплячу воду на 5 хвилин і охолодити.
З води і цукру зварити сироп, опустити нього остиглі шматочки груші і варити 30 хвилин, щоб плоди стали світлими. Після цього варення розкласти по банках, стерилізувати їх 30 хвилин (для літрових банок) і відразу ж закатати.
Рецепт грушево-яблучного варення
Для варення з яблук і груш будуть потрібні наступні інгредієнти:
500 грамів груш ,
500 грамів яблук ,
11 кілограми цукру ,
1 стакан води .
Фрукти промити, почистити від шкірки і насіння і порізати на невеликі шматочки. На 5 хвилин шматочки яблук і груш слід залити гарячою водою, після чого просушити.
З цукру і води слід зварити сироп, додати до нього шматочки фруктів і варити до тих пір, поки яблука і груші не стануть світлими. В середньому це займає 40-50 хвилин. Гаряче варення розлити в банки, стерилізувати на водяній бані і закатати.
Грушеве варення вважається прекрасним частуванням для домашнього чаювання. Також, варення можна використовувати в якості начинки для різної випічки та десертів.