Варення з кавуна зустрічається набагато рідше, ніж традиційні варення з абрикосів, яблук, слив. Тим не менше, воно досить просто готуються і відрізняється чудовим смаком і ароматом. Любителям незвичайних десертів будуть дуже до речі рецепти варення з кавуна.
Рецепт кавунового варення
До складу рецепту варення з кавуна входять наступні інгредієнти: 1 кілограм м'якоті кавуна, 800 грамів цукру, 2 склянки води, сік одного лимона, ванілін.
Перед тим, як варити кавунове варення, м'якоть необхідно очистити від кісточок і нарізати на невеликі кубики. Кубики слід залити водою, поставити на вогонь і варити 5 хвилин. Після цього охолодити кавунову м'якоть в холодній воді, бажано з льодом і тримати в ній не менше 6 годин.
З цукру і води необхідно зварити сироп і залити їм кавун. Через 10 годин сироп слід злити, додати в нього лимонний сік і ванілін і прокип'ятити. Цим сиропом знову залити кавунову м'якоть і поставити на вогонь на 5 хвилин. Процедуру охолодження і кип'ятіння слід повторювати 3 рази, поки гарбуз не стане пружним і прозорим. Після цього варення з кавунової м'якоті можна розливати по банках і закручувати.
Рецепт варення з кавунових кірок
Для приготування варення з кірок кавуна або дині необхідні: 1 кілограм кірок кавуна, 2 кілограми цукру, 1 склянку кип'яченої води.
Кірки слід очистити від зовнішнього шару, нарізати на невеликі шматочки, залити чистою водою і тримати в ній не менше 48 годин. Воду слід міняти кожні 6 годин. Через дві доби кірки слід опустити в приготований заздалегідь з води і цукру сироп і кип'ятити, поки вони не стануть прозорими. Коли кірки не стануть прозорими, їх слід вийняти з сиропу, охолодити, знову залити сиропом і поставити на вогонь. Коли кірки в сиропі закиплять, їх можна розливати по банках і закручувати.
Варення з кавунових кірок на рідкість смачно. Таким незвичайним варенням можна здивувати рідних і близьких. Але кавун є не тільки приголомшливо смачною, але і корисною ягодою. У свіжому вигляді або у консервованому, кавун благотворно впливає на роботу організму людини.
Чим корисний кавун? Про корисні властивості кавуна знали ще наші давні предки. Ця ягода, в першу чергу, є відмінним сечогінним засобом, так як до складу кавуна входять луги, які благотворно впливають на сечостатеву систему людини.
Кірки кавуна є не менш корисними, ніж стигла м'якоть. З висушених кавунових кірок наші прабабусі готували відвар (на 100 грамів кірок 1 літр води), яких лікували захворювання серця і нирок.
Корисними властивостями, також, мають і кавунові насіннячка. Висушені і подрібнені вони є хорошим і дієвим засобом у боротьбі з глистами.
Кавун широко використовується в косметичній індустрії - екстракт кавуна входить до складу різних кремів і лосьйонів. Маску з кавуна можна приготувати і в домашніх умовах - 100 грамів кавунової м'якоті слід змішати з 1 столовою ложкою меду. Якщо цю маску наносити 1 раз в тиждень на 20 хвилин, шкіра стане більш гладкою та еластичною.
Які вітаміни містяться в кавуні?
Кавун відрізняється високим вмістом заліза і магнію. У кількох часточках кавуна міститься добова норма магнію, необхідна людині. Лікарі рекомендують кавун людям, що страждають артеріальною гіпертонією. Також, кавун є відмінним профілактичним засобом для людей, які страждають анемією.
До складу кавуна входить фолієва кислота, яка виконує функцію нормалізації обміну жирів в організмі людини.
Скільки калорій міститься в кавуні?
Це питання, безумовно, цікавить багатьох жінок. Кавун не є калорійним продуктом. Незважаючи на солодкість, в кавуні практично відсутні вуглеводи, а в 100 грамах кавуна міститься менше 40 ккал. Існують кавунові дієти , засновані на цій ягоді, оскільки вона відмінно насичує і сприяє зниженню ваги.
Слід пам'ятати, що кавун приносить не тільки користь, але і шкоду тим, хто страждає від захворювань кишечника - ця ягода може викликати здуття живота. Також, від великого вживання кавуна слід відмовлятися вагітним жінкам, які страждають від набряків.