Варення з таких ягід, як брусниця, чорниця, горобина або обліпиха зустрічається не так часто, як абрикосове або вишневе. Тому варення з цих ягід вважається вишуканими ласощами. У цій статті ми поговоримо про варення з чорниці. Існує кілька нескладних рецептів варення з чорниці, якими ви можете скористатися.
Класичний рецепт варення з чорниці
Для приготування чорничного варення вам потретребуются наступні інгредієнти: 1 кг чорниці, 15 кг цукру, 300 г води, 1/2 чайної ложки лимонної кислоти.
Перед тим, як варити чорничне варення, ягоди слід промити, перебрати і опустити в киплячу воду на 3 хвилини. Цукор з водою слід змішати, зварити з них сироп і процідити його через марлю. Потім, не даючи сиропу охолонути, необхідно залити ним ягоди чорниці, поставити сироп з чорницею на вогонь і прокип'ятити. Варити варення слід 30 хвилин, постійно знімаючи пінки. В самому кінці додати лимонну кислоту. Гаряче варення розлити по підготовленим скляним банкам і відразу ж закатати. Банки з варенням перевернути до повного остигання, після чого помістити в прохолодне місце.
Рецепт чорничного варення «П'ятихвилинка»
Варення з чорниці «П'ятихвилинка» готується швидко і просто. Для приготування варення потрібно: 1 кілограм чорниці і 15 кілограма цукру.
Промиті ягоди засипати половиною цукру і залишити на 4-5 годин, щоб ягоди пустили сік. Чорничний сік слід злити, додати до нього цукор, що залишився і зварити сироп. У киплячий сироп висипати чорницю і кип'ятити всю суміш 5 хвилин. Після цього варення слід розкласти по банках і закатати.
Варення з чорниці часто консервують на зиму для профілактики простудних захворювань.