Кульбаба розпускає свої пелюстки, схожі на сонце, одним з перших, ставши своєрідним символом літнього тепла і радості. Але як зберегти цю радість на весь рік? Для цього можна зварити варення з кульбаб, адже застосування цієї квітки в кулінарії знайшлося вже давно. Кульбаби взимку не тільки порадують вас відмінним смаком, але і нагадають про літніх сонячних днях і дадуть заряд бадьорості і здоров'я. Важко переоцінити варення або мед з кульбаби - користь його незаперечна. Високий вміст біологічно активних речовин та вітамінів робить сонячний квітка відмінним помічником для нашого серця і судин, системи травлення та шкіри. Так давайте дізнаємося, як варити варення з кульбаб.
На жаль, свіжих кульбаб у продажу не знайти, хіба що десь на фермерських ринках, тому підемо збирати квіточки. Робити це треба, звичайно, подалі від міста і доріг, щоб замість користі не отримати отруєння різними забрудненнями, осідають на траві. Крім того, фахівці рекомендують збирати кульбаби опівдні - саме в цей час пелюстки містять найбільш кількість активних речовин. Нам знадобляться тільки головки квітів, без стебел і листя. Що стосується лимона можна використовувати тільки його сік, але якщо вам подобається характерна кислинка і присмак цитруса, то можна подрібнити і використовувати лимон цілком. Ті, хто віддає перевагу густе варення, схоже на джем або навіть желе, додають у цей рецепт трохи желатину або пектину, близько 6 чайних ложок. Ну щоб перетворити наше варення в зовсім екзотична ласощі, можна взяти трохи кориці та імбиру. Ви можете поекспериментувати і створити свій власний рецепт, як робити варення з кульбаб.
Рецепт варення з кульбаб
Інгредієнти: суцвіття кульбаби - 400 штук; вода - 3 склянки; цукор-пісок - 7 склянок лимон - 1 штука; спеції - за смаком. Приготування Свіжі квітки кульбаби (висушені тут аж ніяк не підійдуть) промиваємо в холодній воді і кидаємо на сито. Віджимати квітки не слід, вони можуть втратити при цьому частина соку. Коли зайва вода стече, завантажуємо квіточки в каструлю, заливаємо водою, чекаємо, поки закипить, варимо хвилин 10. Якщо ви вирішили використовувати цілий лимон, то відправте його в каструлю відразу разом з кульбабами. Коли маса провариться, знімаємо з вогню, накриваємо кришкою і залишаємо на добу - так відвар краще настоїться.
На наступний день виловлюємо всі кульбаби і лимон, ретельно їх віджимаємо, і, як ні шкода, викидаємо - квітки вже віддали відвару все, чим були багаті. Щоб вичавити весь сік з трави до краплі, можна взяти друшляк, накрити марлею і відкинути на неї кульбаби, потім старанно вичавити. У відвар ж ми висипаємо цукор і ставимо все це знову кип'ятитися. Варити цей мед краще в кілька прийомів: дати покипіти хвилин 7-10 остудити, знову кип'ятити, і так рази три. Якщо ви вирішили використовувати желатин, то додайте його перед останньою варінням. Тепер ви знаєте, як робити мед з кульбаби. Залишилося тільки розлити його по банкам і прибрати на зберігання в холодильник або інше темне прохолодне місце. Як приємно буде холодною
взимку побалувати себе і своїх близьких цим сонячним ласощами - якщо, звичайно, ви зможете втриматися від того, щоб відразу ж все з'їсти.
Таке варення або мед, стане не тільки ласощами, але і відмінним ліками. Тим більше, що справжній, бджолиний мед насправді не варто вживати в гарячому вигляді або навіть запивати чаєм - при високій температурі він втрачає свої властивості. А от мед з кульбаби свої корисні речовини зберігає навіть у гарячому вигляді, тому ідеально підійде до чаю або гарячих млинчиків. Також ви можете приготувати цілющий настій з кульбаб і приготувати справжнє сонячне вино .