Всі ми, звичайно, пам'ятаємо чудовий аромат троянди. Це шалено гарний і граціозний квітка. Однак любимо ми її не тільки за її прекрасний аромат і зовнішній вигляд, але і за багато корисні властивості, якими володіє ця квітка. Ефірне масло троянди використовується в косметології та ароматерапії. А в кулінарії з неї можна приготувати просто казкове варення. З яких же троянд варять варення? Для нього підійдуть не всякі сорти квітів, а тільки чайна троянда червоного або рожевого кольору. А ось збір пелюсток для варення бажано проводити тільки вранці.
Рецепт варення з троянди №1
Інгредієнти: пелюстки троянди - 300 шт.; цукор - 700 г; вода - 1 ст.; лимонна кислота - за смаком. Приготування Давайте розглянемо один із способів, як приготувати варення з троянд. Отже, беремо пелюстки, промиваємо і обов'язково відрізаємо білу частину, так як вона додасть майбутнього варенню терпкість. Потім складаємо в миску і насипаємо 350 грам цукрового піску. Додаємо лимонну кислоту, попередньо розведену в кип'яченій воді. Тепер ставимо цю масу в прохолодне місце і залишаємо приблизно на шість годин. Другу половину цукру висипаємо в ковшичек, змішуємо зі склянкою теплої води і ставимо на слабенький вогонь. Доводимо суміш до закипання, постійно помішуючи ложкою. Приготованим солодким сиропом заливаємо пелюстки троянд і ставимо варитися на лінивий вогонь. Готове домашнє варення перекладаємо в заздалегідь підготовлені і стерильні банки, закатуємо кришками і ставимо догори дном остигати. Зберігаємо його в погребі чи холодильнику.
Просте варення з троянд
Інгредієнти: пелюстки чайних троянд - 200 г; цукровий пісок - 150 р. Приготування Пелюстки троянд викладаємо в друшляк і промиваємо проточною водою. Потім залишаємо стікати на деякий час, а потім перекладаємо в емальовану каструлю або глибоку миску. Засипаємо пелюстки цукром і добре розминаємо руками до тих пір, поки вони не почнуть виділяти сік. Далі розфасовуємо пелюстки в чисті банки, закручуємо кришками і прибираємо в холодильник.
Рецепт варення з троянди №2
Інгредієнти: пелюстки троянд - 100 г; кип'ячена вода - 2 ст.; цукровий пісок - 1 кг; лимонний сік - за смаком. Приготування Рожеві пелюстки промиваємо під холодною водою, а потім бланшируем їх приблизно 5 хвилин в окропі. Тепер готуємо сироп: змішуємо цукор з водою. При бажанні додаємо в нього лимонний сік і добре перемішуємо. Сік лимона додасть варення з троянди злегка вловиму, але дуже тонку кислинку. Тепер пелюстки троянди занурюємо в сироп і проварюємо до отримання однорідної густої консистенції. Викладаємо його у пиалку, охолоджуємо і подаємо до чаю.
Якщо ви хочете, щоб ваше варення з пелюсток троянди вийшло більш смачним і ароматним, то заздалегідь посипте їх цукром і витримайте протягом 3 годин. За цей час пелюстки пустять трохи соку і чудово просочаться цукровим піском.
Рецепт варення з троянди №3
Інгредієнти: цукровий пісок - 100 г; пелюстки червоних троянд - 100 р. Для сиропу:
вода - 200 мл; цукровий пісок - 500 мл Приготування Пелюстки троянд змішуємо в рівних пропорціях з цукром, а потім розтираємо все в ступці з допомогою маточки. Далі готуємо цукровий сироп: наливаємо в каструльку воду, ставимо на вогонь і поступово всипаємо цукор, постійно помішуючи. Потім занурюємо в нього кашку з цукру і троянди і варимо варення з червоних пелюсток до повної готовності в один прийом.
Далі перекладаємо ласощі в чисті банки, закриваємо кришками і зберігати в холодильнику. Подавати варення з троянди можна як десерт до чаю, а також можна використовувати при приготуванні тортів і рулетів в якості начинки.
Любителям цього незвичайного ласощі також припадуть до смаку варення з обліпихи і повидло з яблук , які можна приготувати за простими рецептами.